Erzsébet, a királynő
Alexandra Kiadó
Az Alexandra Kiadó egyik kiemelt, Ünnepi Könyvheti újdonsága lesz az Erzsébet, a királynő című kötet, mely jóval több, mint egy újabb életrajz a világ legnépszerűbb uralkodójáról. A kötet aktualitása, hogy június elején lesz II. Erzsébet megkoronázásának 60. évfordulója. A kiadó a magyar nyelvű kiadással tiszteleg előtte, mely különleges fénykép-mellékletet is tartalmaz a királyi család életéről.
A neves életrajzíró, Sally Bedell Smith számtalan interjúra és korábban sosem idézett dokumentumra támaszkodik, amikor egy ritka pillanatra félrelebbenti a fátylat, hogy megismertessen annak a királynőnek a nyilvános és magánéletével, aki páratlan tekintéllyel, tapintattal és eleganciával vezette át hazáját és a Nemzetközösséget az elmúlt hatvan év minden háborúján és zűrzavarán.
Az anglomán írónő nem először foglalkozik a Windsor-házzal: az 1999-ben Dianáról írt bestsellerben árnyalt és reális portrét rajzolt a hercegnőről, mely segítette a királynőről szóló könyve megírásában. Amerikai életrajzíróként ugyanis ritkaságszámba menő támogatást kapott a híresen zárkózott uralkodótól.

 
A szerző – alapos munkája során – megfigyelhette II. Erzsébetet munka és pihenés közben is, vagy elkísérhette a királyi párt hivatalos utazásaira is. Közelképet akart rajzolni arról az asszonyról, akit távolságtartásra neveltek, s aki az egész világon ismert, de csak kevesen ismerhetnek valójában. Meg akarta fejteni, honnan az a tartás, bölcsesség, higgadtság és diplomáciai érzék, amivel a háborúkon, válságokon át egyben tartotta a birodalmat, és milyen tehetség kellett ahhoz, hogy a családját kikormányozza a maguk vagy a média kavarta viharzónákból.

 
A minden részletében alapos és hiteles Erzsébet, a királynő közelkép egy olyan asszonyról, aki a világ leghíresebb uralkodója, s aki egyúttal egy kivételes személyiség is. Egy modern uralkodó nagy gonddal, mégis olvasmányosan, szórakoztatóan megírt életrajza, aki eleven humorérzékével és mérhetetlen józansággal végzi kötelességét, bármit rójon is rá a munkája és a családja.
A kötet aktualitását az adja, hogy június elején lesz II. Erzsébet megkoronázásának 60. évfordulója. Kiadónk a könyv magyar nyelvű kiadásával tiszteleg előtte. A koronázási évfordulóra megjelent életrajzi kötet egyúttal a világ és Európa történetét is bemutatja egy nagyon érdekes szempontból. A könyvet az amerikai olvasók a legjobb történelmi életrajznak minősítették 2012-ben.
A kötet egy különleges fénykép-mellékletet is tartalmaz Erzsébet és a királyi család életéről, melyből a mellékleteket válogattuk.

Sally Bedell Smith a nyolcvanas évekig elsősorban újságíróként, kulturális témák riportereként volt ismert, többek között a Time magazinnál, a ¬e New York Timesnál dolgozott, és máig a Vanity Fair külső munkatársa. A nyolcvanas évektől jelennek meg életrajzi kötetei. Az írónő – aki washingtoni otthonában királyi koronás tűpárnákkal és a kandallóval teremt angolbarát hangulatot – régóta foglalkozik a brit királyi családdal. Könyvét amerikai olvasói a legjobb történelmi életrajznak minősítették 2012-ben.
A szerző nem készített mélyinterjút a királynővel – ilyen kegyben II. Erzsébet még senkit nem részesített több mint 60 éves uralkodása alatt. Sally Bedell Smith nem épült be szobalányként az udvartartásába, és persze nem ô volt az, aki felmászott a Buckingham-palota falán, hogy a királynő ágya szélére telepedve diskurálni próbáljon vele. Az amerikai írónő nehezebb – és cseppet sem botrányos – utat járt be, több hónapos kutatómunkával és több mint 200 interjúval alapozta meg új sikerkönyvét. Jóval több, mint egy újabb életrajz a világ legnépszerűbb uralkodójáról.

Erzsébet hercegnő huszonegyedik születésnapja alkalmából beszédet mond a dél-afrikai Fokvárosban, 1947. április 21. Associated Press
 
A királynő a Buckingham-palotában, amint íróasztalánál áttekinti a vörös bőrdobozban kapott bizalmas iratokat, 1959. január 25. ˆ TopPhoto/h e Image Works
 
A királyi pár John F. Kennedy elnök és felesége, Jacqueline társaságában, a Buckingham-palotában adott fogadáson, 1961. június 15. Popperfoto/Getty Images
 
A királynő és Nelson Mandela a dél-afrikai köztársasági elnök hivatalos angliai látogatásának első napján hintóval hajtat a Buckingham-palotába, 1996. július 9. Tim Graham/Getty Images
 
Margareth Thatcher – akit akkor még 27 év választott el a Vasladységtől – ezekkel a szavakkal kommentálta megkoronázását: „II. Erzsébet trónra jutása csakugyan eloszlatja az utolsó előítéletet is, amit sokan éreznek a magasra törekvő nők iránt”. Ebben persze azóta sem lehetünk biztosak. Ráadásul a királyi családokban nem a huszadik század, pláne nem a feminizmus teremtette meg a magasba törekvő nőket. És az uralkodás nem volt annyira édes, hogy lemondjanak a nőiességükről. Ahogy II. Erzsébet udvartartásának egyik tagja megjegyezte: a királynő „tartózkodó volt, de azért ránk mosolygott, ha nem is csábosan, de barátságos és bátorító módon. Mellette férfinak érezhettük magunkat”.

Forrás:alexandra.hu

2013-05-27 15:10:00