Cirkuszi Világnap
2007 óta április harmadik szombatján a cirkusz varázslatos világát ünnepli a nagyközönség. 2010-től már Cirkuszi Világnapként kerül be a cirkuszbarátok naptárába. A Fővárosi Nagycirkusz három éve kapcsolódott be alkalmi cirkuszműsorral a programsorozatba és az új kezdeményezés már az első alkalommal is hatalmas sikert aratott mind a gyerekek, mind a felnőttek körében.
„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”
(Charlie Chaplin)

Idén a Fővárosi Nagycirkuszt üzemeltető MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft-nek nemcsak az immár hagyományos rendezvény előre borítékolható újabb sikere miatt van oka az örömre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavalyi döntése értelmében a Városliget legendás intézménye idén kezdte meg első nemzeti cirkuszévadát. A nagy eseményt ünneplő nemzeti cirkuszgálát a korábban cirkuszi holtszezonnak számító január és február hónapban közel 50.000 néző tekintette meg. A fenntartói nemzeti minősítés és a nagyközönségnek lassan már újra a legendás hőskort idéző érdeklődése egyaránt jelzi: a cirkuszműfaj a magyar kultúra kitörölhetetlen részévé vált.

 
A cirkuszműfaj reneszánsza azonban igazán csak most kezdődik. A Fővárosi Nagycirkusz gyönyörűen megújult fogadóterei hamisítatlan cirkuszi hangulatot varázsolnak a sokat látott falak közé. Az állami segítség, az immár a cirkusz számára is elérhető, évente több száz milliós többletforrást jelentő adókedvezményes támogatások azonban nemcsak a mának szólnak. A Városliget családi szórakoztató központtá válásának újabb mérföldes lépése lesz.

A cirkusz ünneplésére a tervek valóra válásáig is rengeteg okunk van. Azt szeretnénk, hogy még több leendő néző ismerje fel: az ezerarcú cirkusz az életöröm, az életigenlés művészete, ugyanakkor az egyik legszórakoztatóbb közös családi program. A cirkusz állandóan megújul és csodáival minden korosztályt ámulatba ejt.

 
Magyarországon a cirkuszi műfaj közel 200 éves hagyományokra tekint vissza. A cirkusz egykoron vándormutatványosok műsorát jelentette, s gyökerei számos kultúrából erednek, de a modern cirkusz európai „találmány”. Az első cirkuszi előadásra 1768-ban került sor Londonban. Lovak és akrobaták léptek fel a homokkal felszórt manézsban, vakmerő mutatványokkal szórakoztatva a közönséget.

 
A cirkusz ma már nagy hagyományokkal rendelkező előadó-művészeti ág, amely emberek millióinak jelent felejthetetlen élményt és szórakozást. Egy határok nélküli művészeti forma, melynek egyetemes nyelve mindenki számára érthető, és sokak számára elérhető.
A cirkusznap ünnepi eseményeinek üzenete van: a legfontosabb a család, az együttlét és a tavasszal megújuló, zsongó ligetben a közös élmények öröme! Élvezze hát mindenki a Fővárosi Nagycirkusz előtt a fellépő művészek látnivalókban gazdag produkcióit! Játsszanak a fellépőkkel, nyerjenek cirkuszi ajándékokat és persze ne mulasszák el megcsodálni a Fővárosi Nagycirkuszban fellépő artisták lenyűgöző produkcióit sem!

2013-04-20 00:58:00