2013. Artisjus Irodalmi Díj
Az Artisjus 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjat, amely azóta az egyik legrangosabb hazai civil irodalmi elismeréssé vált. Az Artisjus Irodalmi Nagydíjjal járó 3 millió, valamint a nagydíj mellett létrehozott irodalmi ösztöndíjakkal járó 1-1 millió forinttal az Artisjus Irodalmi Díj jelentette a legnagyobb civil irodalmi díjösszeget.
A rang mégis elsősorban annak köszönhető, hogy kitűnő költők, írók vehették át 2006 óta ezeket a független, szakmai elismeréseket.

Az idén komoly változás történt.

A szerzői jogi törvény módosítása miatt a szerzőknek már nincs lehetőségük arra, hogy saját egyesületük útján kulturális célra fordítsák a jogdíjukból származó összeget. Az idei évtől ezt a pénzt az Artisjus a Nemzeti Kulturális Alapnak utalja át, ahol önálló kollégium pályázati rendben fog dönteni róla. Ugyanakkor az Artisjus szeretné – pénzjutalom nélkül is – fenntartani az immáron rangot szerzett irodalmi elismeréseit, ezzel is jelezve a civil társadalom felelősségét a magyar kultúráért.

A 2013-as évben Artisjus Irodalmi Díjat elnyert alkotókat sajtónyilvános eseményen mutatjuk be, amelyen részt vesz Victor Máté zeneszerző, az Artisjus elnöke, valamint Szilágyi Ákos költő, az Artisjus vezetőségi tagja. Jelen lesznek a díjazottak is, akik személyére a helyszínen derül fény.

A bejelentés időpontja: 2013. április 19., péntek, 12.30 óra
Helyszíne: Könyvfesztivál
Millenáris B épület, Supka Géza terem (Future Café)

Az ünnepélyes díjátadást április 25-én 17 órakor tartjuk az Artisjus székházában, a színházteremben.

Eszéki Erzsébet

2013-04-17 16:10:00