Somló Hangja Fesztivál
dobai Erdődy Kastély 2012-07-19 15:00
Idén július 19-22-ig kerül megrendezésre a 4. Somló Hangja Fesztivál a dobai Erdődy Kastély gyönyörű ősparkjában. Fellép többek között: Borbély Mihály Balkán Jazz Project, Lajkó Félix és zenekara, Muzsikás együttes, Ferenczi György és a Rackajam, Jazz Steps Band, Tükrös Zenekar
 
Immár négy éve, hogy a Somlói Térség több közéleti szereplőjének összefogásával létrejött az első Somló Hangja Fesztivál. Az esemény olyan térséget igyekezett életre kelteni, ahol a kultúra szereplői és produktumai erősen kallódóban voltak. Alig működtek művészeti csoportok, közösségek, a kultúrházakat szinte kizárólag az utazó alkalmi árusok használták, az emberek egyetlen közösségi tere a vendéglő volt.

A Somló fellelhető hagyományokban gazdag, évszázados értékekkel rendelkező, szunnyadó vidék. A Hegy borászai mostanság kezdenek ráébredni arra, hogy a többi borvidék már rég felismerte az összefogásban, a helyi értékek védelmében és a szélesebb rétegekre is ható közösségi eseményekben rejlő lehetőségeket és ezeket kiaknázva igen hatékonyan propagálják boraikat, turisztikai kínálatukat.

A Somlón – több helyi hatású – program után a Somló Hangja Fesztivál volt az első esemény, amely túlmutatott a kistérség határain. A rendezvény szervezői a helyi emberek kulturális szokásaihoz, érzékenységéhez igyekeztek kijelölni a programok fő vonulatát. A legnagyobb szerepet a népi alapú világzene, az autentikus népzene és az értékes jazz muzsika kapja. A kiegészítő programokban nagy hangsúly kerül a családok, kisközösségek kikapcsolódásának lehetőségére és a helyben fellelhető, termelődő értékek bemutatására, népszerűsítésére.

A Fesztivál idén július 19-22-ig kerül megrendezésre a dobai Erdődy Kastély gyönyörű ősparkjában. Az előadók közül nem maradhatnak ki az említett zenei műfajok legelismertebb magyarországi képviselői, de a határon túlról is várunk világzenei előadókat. Új színfolt lesz a külföldön működő magyar hagyományőrző néptáncegyüttesek megjelenése. Kanadából (Montreal), Szlovéniából (Lendva), Erdélyből (Székelyudvarhely), Ausztriából (Bécs) várunk néptánccsoportokat.

Fontos szerepet kap a Somló bora, mely a legjellegzetesebb magyar fehérbor. Különleges savaitól, ásványi anyagaitól kap sajátos ízvilágot a négy somlói alapbor (furmint, olaszrizling, juhfark, hárslevelű). E borokat a Somló bortermelői a helyi termékvásárban kínálják a vendégek számára.

Részletes program: www.somlohangja.com
[ ngy, ksz ] 2012-07-19 15:00:00