Budapesti Wagner-napok 2012
MŰPA
A teljes Ring tetralógia mellett egy új premier, a Tannhäuser, valamint két korábbi Wagner-produkció kulisszatitkait bemutató dokumentumfilm is szerepel a Budapesti Wagner-napok műsorán 2012. június 2. és 19. között a Művészetek Palotájában.
Hetedik alkalommal rendezi meg a Művészetek Palotája a Budapesti Wagner-napokat, ezúttal az eddig még nem szereplő Tannhäusert állítva színpadra a már kipróbált, sikeres, figyelemre méltó nemzetközi reputációnak örvendő A nibelung gyűrűje tetralógia mellé. A mindenkori Müpa-előadások egyik legfontosabb feladata, hogy a jelentős időtartamú műveket ifjaknak és idősebbeknek, kezdő és haladó Wagner-publikumnak egyaránt érdekesen, az unalom gyanúját is elkerülve rendezze meg. Ennek érdekében sztárénekeseket szerződtet, akik már bizonyítottan megállják a helyüket a különleges énektechnikai és előadóművészi igényeket támasztó Wagner-operákban. Ezzel együtt a budapesti produkciók középpontjában mindig és kizárólag maguk a művek, nem pedig a szólisták állnak. Ajánlható tehát a Budapesti Wagner-napok minden előadása azoknak, akik Wagnert szeretnék látni-hallani a maga lenyűgöző tisztaságában.

 
A Müpa Stúdió bemutatja: Lohengrin

Richard Wagner operája a Művészetek Palotájában – dokumentumfilm

2012. június 02., szombat 18:00

Fischer Ádám
 
Wagner: Tannhäuser

2012. június 03., vasárnap 16:00

A Tannhäuser librettóját a zeneszerző írta a 13. században keletkezett Sängerkrieg auf Wartburg monda és a 16. századi Dannhauser című ének alapján. Ősbemutatójára 1845. október 19-én került sor a drezdai Hoftheaterben. Magyarországon 1871. március 11-én mutatták be a pesti Nemzeti Színházban. Június 3-án és 19-én Matthias Oldag rendezésében, a Magyar Rádió Zenekara és Énekkara, valamint a Magyar Állami Operaház Énekkara közreműködésével látható az opera, az együtteseket a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője, Fischer Ádám dirigálja.
A Tannhäuser zárja az idei fesztivált, hiszen az előadás június 19-én még egyszer látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

RING
 
A Müpa Stúdió bemutatja: RING

Richard Wagner tetralógiája a Művészetek Palotájában – dokumentumfilm

2012. június 09., szombat 18:00

A Budapesti Wagner-napok produkciói új operajátszási stílust honosítottak meg, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságaira és kiemelkedő akusztikájára építve messze túllép a „félig szcenírozott” színrevitelek világán. A Müpa Stúdió által készített dokumentumfilm Wagner tetralógiájának alkotói és filozófiai hátterét tárja fel.

Helyszín: Elõadóterem

A walkür
 
Wagner: A walkür

Zenedráma három felvonásban

2012. június 13., szerda 16:00

A tetralógia második epizódjában Christian Franz alakítja Siegmundot, Walter Fink játssza Hundingot. A Bayreuthban 2008-ban debütáló Michaela Kaune énekli Sieglinde szerepét, a lenyűgöző finn basszista, Juha Uusitalo alakítja Wotant, a drámai szoprán Irene Theorin Brünnhildét és nagy magyar Wagner-klasszis, Németh Judit pedig Frickát.

Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Siegfried
 
Wagner: Siegfried

Zenedráma három felvonásban

2012. június 15., péntek 16:00

A címszereplőt a Wagner-hőstenorok jeles képviselője, Christian Franz, Wotant a különleges hangszínnel hódító Juha Uusitalo, Alberichet a Bayreuthban is rendszeresen fellépő Hartmut Welker, Fafnert a másik világhírű finn basszista, a lenyűgöző mélységekkel rendelkező Matti Salminen alakítja.

Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Az istenek alkonya
 
Wagner: Az istenek alkonya

Zenedráma három felvonásban

2012. június 17., vasárnap 16:00

A Ring záró epizódjában Christian Franz, Hartmut Welker és Irene Theorin mellett a rendkívül keresett és félelmetes hangú Hagen, Matti Salminen is látható, Gutrunét a Magyar Állami Operaház magánénekese, Markovics Erika alakítja.

Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Forrás:mupa.hu

2012-06-02 06:12:00