„Jövőre, veletek ugyanitt!”
Ünnepi díszelőadással ért véget március 25-én a XVII. Magyar Drámaíró Versenyen a Békéscsabai Jókai Színházban. A teltházas előadáson először Fekete Péter, a színház igazgatója köszöntötte a megjelenteket, Három József Attila-díjas író – Szabó T. Anna, Garaczi László és Egressy Zoltán – egy éjszaka alatt írott darabjait láthatták a nézők.
A Magyar Nemzetben megjelent a Nem vicces - bölcs vezérünk feje az ostornyélen című cikk a hatvan éve, 1952. március 9-én megnyílt, Rákosi Mátyás életét bemutató budapesti kiállításról szólt, ennek alapján íródtak a színdarabok. A téma igen hálásnak bizonyult.

A szakmai zsűri tagjai voltak: Mészáros Katalin, a Duna Televízió Kultikon című műsorának főszerkesztője, Linka Ágnes, a XXI. sz. Magyar Drámájáért Alapítvány művészeti vezetője, a versenyt életre hívó Siposhegyi Péter író özvegye, dr. Cs. Tóth János művészeti író, a debreceni Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, dr. Elek Tibor József Attila-díjas irodalomtörténész, a Bárka főszerkesztője, Gazsó L. Ferenc a Magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgató-helyettese, az MR1-Kossuth Rádió intendánsa, Pető Tibor színháztörténész, a Magyar Nemzet újságírója, dr. Tarján Tamás József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, a zsűri elnöke, és Zalán Tibor József Attila-díjas író, költő, a Jókai Színház dramaturgja.

Gazsó L. Ferenc - legjobb darab szerzőja Egressy Zoltán - Pető Tibor
 
Közönség először Szabó T. Anna: Kézivezérlés című darabját láthatta, Koltay Gábor rendezésében, majd Garaczi László: Békeharc és karaoke című egyfelvonásosa következett Csiszár Imre rendezésében. Végezetül Egressy Zoltán: Idestova hatvan című színdarabját láthatta a közönség, Marton László rendezésében. Az előadásokat követő szünetben a zsűri és a közönség is szavazott az átadandó díjakról.
Az eredményhirdetés előtt dr. Tarján Tamás, a zsűri elnöke mondott rövid értékelést, melyben méltatta a drámaíró verseny szép hagyományát, mondván, ez a néhány nap is bizonyította, hogy az egyéjszakás kalandnak lehet jó eredménye.

Legjobb női főszereplő: Kovács Edit
 
Színész-díjak

Legjobb színésznő: Kovács Edit A legjobb színész: Schlanger András Legjobb női mellékszereplő: Liszi Melinda Legjobb férfi mellékszereplő: Gerner Csaba

Magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap rendezői különdíját Mészáros Katalintól, a Duna Televízió munkatársától Marton László vette át.
Békéscsaba Megyei Jogú Város és a Magyar Teátrum című színházi magazin rendezői különdíját Vantara Gyula polgármester és Fekete Péter az újság főszerkesztője adta át Koltay Gábornak. .
A zsűri által a legjobbnak ítélt rendezés díját Csiszár Imrének adta át Korbely István festőművész. .
A Békéscsabai Kulturális Központ különdíját Herczeg Tamás önkormányzati tanácsnok adta át Szabó T. Annának. dr. Tarján Tamástól, a zsűri elnökétől vehetett át különdíjat Garaczi László.
A zsűri által legjobbnak ítélt író díját, és a Magyar Rádió különdíját Pethő Tibor, a Magyar Nemzet újságírója, és Gazsó L. Ferenc, az MR1 Kossuth Rádió intendánsa adta át Egressy Zoltánnak.

Az ünnepi díszelőadást és a XVII. Magyar Drámaíró Versenyt Vantara Gyula Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere zárta be a következő szavakkal: „Jövőre, veletek, ugyanitt!”.

Legjobb férfi főszereplő: Schlanger András - dr. Cs. Tóth János
 
A díjak felajánlói és a verseny támogatói voltak:

A Magyar Nemzet, a Magyar Rádió, a Magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, a Magyar Teátrum, Békéscsaba Megyei Jogú Város, a Békéscsabai Kulturális Központ, a szarvasi Liget Hotel, a gyulai Erkel Hotel, a gyulai Elizabeth Hotel, a békéscsabai Fiume Hotel, Zajácz Tamás bőrműves-iparművész,Várkonyi János, Csuta György, Korbely István és Fazekas Attila festőművészek, az István Borház Kiskőrös, a Metaker Kft., a Bonduell Magyarország, az Agora-csaba, az FHB Bank, az Alexandra Könyvesház, az Elegant Design, a Dalkia Energia Zrt, valamint a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő.

2012-03-25 23:02:00