Gelley Kornél 80 éve született
A társulat minden tagja a színfalak mögött sírt, tudtuk, hogy az épület történetében Gelley mondja a színpadon az utolsó szavakat. Sírással küszködött - a súgó is zokogott -, Kálmán György súgta be az utolsó szavakat. Valóban nem ért meg „nagy kort”. 1989-óta, az Őt szerződtető Major Tamás mellett nyugszik a Kerepesi temetőben.
A Nemzeti Színház (h)ős korában, 1961-ben az akkori igazgató Major Tamás, és a főrendező Marton Endre „színész-lesre” mentek Szolnokra, egy férfi kolléga esetleges szerződtetése okán. Akik még emlékeznek a két úr viszonyára, azok jól tudják, maga a tény, hogy ők együtt mentek „vidékre” – ahogy ma mondanánk –, nem semmi! A színház a csodák világa: csoda történt, a kiszemelt helyett – együttesen döntöttek - két másik művész, Gelley Kornél és Tyll Attila lett a társulat tagja.

VII. Hadrián, Gelley Kornél - Zolnay Zsuzsa (f:Keleti Éva)
 
Gelley Kornél pillanatok alatt a társulat kiemelkedő – ez szó szerint is értendő, hiszen 202 centi magas volt – „nagy-epizodistája” lett. Kitűnő orgánuma nemcsak prózai, hanem énekes szerepek alakítására tette alkalmassá. Rendkívül szerény, jó humorú, igazi „csapat játékos” volt. Nem kis mértékben neki is köszönhető a Nemzeti Színházban zenés darabokat is kezdtek játszani. P. Weiss: Marat halála óriási sikere – többek mellett – neki is köszönhető.
Kitűnő orgánuma számos rádiójátékban és szinkron-szerepben tette emlékezetessé, A busz című angol TV sorozat az ő szinkronizálásával lett sikeres.
Kitűnően zongorázott, ahol meglátott egy hangszert, odaült mellé és „bárzongorista” módjára nagyszerű hangulatot teremtett.

 
A Katona József Színház alapító tagja lett. Számos sikeres alakítás fűződik nevéhez. Sajnálatos módon komoly szív problémákkal küzdött. Nagyon fiatalon távozott közülünk. Váteszinek bizonyult a szöveg, amelyet a Blaha Lujza téren a Nemzeti Színház utolsó előadásán (Lear király 1964. június 28.) Alban herceg szerepében mondott:

„Nehéz idő sújt: itt engedni kell,
S azt mondanunk, mi fáj, nem azt, mi illik.
A legkorosabb legtöbbet szenvedett.
Mi ifjabbak, kik nyomdokába lépünk,
Ily sok csapást s ily nagy kort meg nem érünk”

Szívszorító szituáció volt. A társulat minden tagja a színfalak mögött sírt, tudtuk, hogy az épület történetében Gelley mondja a színpadon az utolsó szavakat. Sírással küszködött - a súgó is zokogott -, Kálmán György súgta be az utolsó szavakat. Valóban nem ért meg „nagy kort”. 1989-óta, az Őt szerződtető Major Tamás mellett nyugszik a Kerepesi temetőben.

Lear király, Máthé Erzsi - Gelley Kornél (f:Keleti Éva)
 
Gelley Kornél(Budapest, 1932. március 5. – 1989. március 19.) színművész.

A Színházművészeti Főiskolára azonnal felvették. Első szerződése 1954-ben a kecskeméti Katona József Színházhoz kötötte. A következő szezonban Szolnokra a Szigligeti Színház-hoz szerződik. 1961-ben került a Nemzeti Színház társulatába. Itt huszonegy évadot tölt el. 1982-ben alapítótagként csatlakozik a budapesti Katona József Színházhoz. Korán bekövetkezett haláláig számos kiváló alakítással örvendeztette meg közönségét, Budapest mellett számos külföldi vendégjátékon is.

Díjai:
Jászai Mari-díj (1965)
Farkas-Ratkó-díj (1972)
Érdemes művész (1982)

forrás Wikipédia

[ Kadelka László ] 2012-03-05 00:02:00