Arthur Miller - Az ügynök halála
Arthur Miller halálának hetedik évfordulóján 2012. február 10-én a Miskolci Nemzeti Színházban bemutatják Az ügynök halála című drámáját. Willy Loman szimbólummá lett "kisember" figurája Haumann Péter a Nemzet Színésze alakításában látható. Díszlettervező Túri Erzsébet, jelmeztervező Bozóki Mara, az előadást rendezte Balikó Tamás.
 
Arthur Miller darabja a 20. század egyik legjelentősebb drámája, mely napjaink egyik legfontosabb kérdését tárja elénk: életnek lehet-e nevezni a napi pénzhajhászásban való megöregedést? Az idős utazóügynök, Willy Loman szimbólummá lett „kisember” figurája egy életen át hajszolja sikertelenül a pénzt, az elismerést, a nagy amerikai álmot. Tudja, ha nincs pénze, pozíciója, akkor egy senki. Nem becsüli többé a szomszédja, a főnöke, sőt a saját fiai se. „Aki csődöt mond az üzleti életben, az csődöt mond a társadalomban és annak nincs többé joga az élethez” – mondja Arthur Miller a mű születésének évében, 1949-ben, Amerikában.
Öregedő, sikertelen emberekből nálunk sincs hiány. Itt és most sokan, s talán egyre többen élnek úgy – reménytelenül, a holnap bizonytalanságának kiszolgáltatottan –, mint Willy Loman, az amerikai ügynök.

A darab magyarországi ősbemutatója 1959-ben volt a Nemzeti Színházban, Tímár József legendás alakításának a Nemzeti Színház előtti szobor állít emléket. Számtalan bemutatót ért meg azóta Az ügynök halála legnagyobb rendezőink és olyan színészeink jutalomjátékaként, mint Szilágyi Tibor, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás. A miskolci közönség a Nemzet Színésze, a Kossuth-díjas Haumann Péter (a budapesti Katona József Színház tagja) alakításában láthatja a kisember-ügynök örök figuráját.

 
Arthur Asher Miller (New York, 1915. október 17. – Roxbury, Connecticut, 2005. február 10.)
Miller szülei lengyel zsidó bevándorlók voltak. A család Brooklynban, New York egyik városnegyedében telepedett le. Miután 1932-ben Miller befejezte a középiskolát, egy autóalkatrészeket tároló raktárban dolgozott mint kétkezi munkás, hogy egyetemi tandíját össze tudja kaparni.
Végül 1934-ben sikerült beiratkoznia a michigani egyetemre (University of Michigan, Michigan). Itt először újságírást tanult. Később az angol szakot választotta, majd ő szerkesztette az egyetem Michigan Daily című lapját. Ezekben az időkben írta első színdarabját is, a No Villain-t (1936).
1937-ben Miller a Honors at Dawn darabjával másodszor nyerte meg a Hopwood-díjat. Diplomája kézhezvétele után, 1938-ban visszatért New Yorkba, ahol a megélhetéséhez rádióműsorokhoz írt szövegkönyveket. 1940-ben feleségül vette egykori iskolatársát, a katolikus Mary Slatteryt, akitől két gyermeke született, Jane és Robert.

A politikai üldözések idején (McCarthy korszak, 1950-es évek) meg kellett jelennie az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság előtt (House Un-American Activities Committee) Elia Kazan amerikai író és filmrendező feljelentése miatt. Miller azonban megtagadta a McCarthy-féle bizottság követeléseit: nem volt hajlandó liberális kortársait beárulni. 1957 májusa végén Millert bűnösnek találták törvénysértés címén („Contempt of Congress”). Harminc napi börtönre, hollywoodi feketelistára és $500 pénzbüntetésre ítélték, azonkívül megtiltották útlevele használatát. 1958 augusztusában felmentették a vád alól. Miller és Kazan korábbi közeli barátsága megszűnt, tíz évig nem beszéltek egymással.

1956 júniusában Miller elvált Mary Slattery-tól, és június végén összeházasodott Marilyn Monroe színésznővel, aki a kedvéért áttért a zsidó vallásra. Négy évi viharos házasság után, 1961 januárjában elvált Monroe-tól is, és egy évvel később feleségül vette Inge Morath osztrák származású fotográfust. A házaspár kitartott egymás mellett Inge haláláig.
2002 januárjában harmadik felesége, Inge Morath meghalt. Ugyanebben az évben Miller megkapta a spanyol „Asturias hercege” (Principe de Asturias) nevű tekintélyes irodalmi díjat, „a modern dráma vitathatatlan nagymestere” indoklással.
2004 decemberében a 89 éves Miller nyilvánosságra hozta, hogy együtt él a 34 éves Agnes Barley festőművésznővel, és rövidesen összeházasodnak. Erre azonban már nem került sor. Az író 2005. február 10-én szívbénulás következtében meghalt.

(Forrás: Wikipedia)

 
 
 
 
 
 
 
 
Arthur Miller:

AZ ÜGYNÖK HALÁLA
dráma két részben

Fordította: Hamvai Kornél

Willy Loman - HAUMANN PÉTER a Nemzet Színésze
Linda - MÁHR ÁGI Jászai-díjas
Biff - CHAJNÓCZKI BALÁZS
Happy - HARSÁNYI ATTILA
Bernard - LUKÁCS GÁBOR
A nő - SZIRBIK BERNADETT
Charley - ÁRON LÁSZLÓ
Ben bácsi - BŐSZE GYÖRGY
Howard Wagner - CSERVENÁK VILMOS
Jenny - BARTA MÁRIA VIOLA
Stanley - BAJ LÁSZLÓ
Miss Forsythe - RAMOCSA EMESE
Letta - JAMBRIK BOGLÁRKA

Díszlettervező: TÚRI ERZSÉBET
Jelmeztervező: BOZÓKI MARA
Színpadmester: FARKAS GÁBOR
Ügyelő: EGYÜD TÜNDE
Súgó: BÍRÓ KLÁRA
Rendezőasszisztens : PÖLTZ JÚLIA
Rendező: BALIKÓ TAMÁS

Bemutató előadás: 2012. február 10. 19 óra
Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház

[ kl ] 2012-02-10 00:02:00