Olympos High School
Ódry Színpad
Elbűvölő produkció az Ódry Színpadon (a Nádasdy-teremben) Olympos High School címmel látható vizsgaelőadás. Rendezte Tengely Gábor. Osztályvezető tanár: Meczner János és Csizmadia Tibor.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem őszi félévének vizsgaelőadása a negyedéves bábszínész szakos hallgatók előadásában készült. Az Olympos High School című produkció az Odüsszeiát feldolgozó, egyfelvonásos bábos darab, amelyet Tengely Gábor rendezett. Az utóbbi évek fővárosi és vidéki színházi előadásaira visszaemlékezve ilyen jól még nem éreztem magam színházban. A bábszínész növendékek nemcsak tehetségesek, többségük felveszi a versenyt a színészkollégákkal is. Roppant fegyelmezetten, precízen, nagy odaadással játszanak, mókáznak, komédiáznak, hempergőznek a tantermek parkettáján, jól mozognak egyik helyszínről a másikra. Mindig van közülük, aki egy-egy jelenetben viszi a szöveget, s addig a többiek alájátszanak. Abban a szerencsés helyzetben volt részem, hogy egy gimnazista osztály tanulóival együtt nézhettem a produkciót. Ezeket a máskor megzabolázhatatlan gyerekeket elbűvölték alig néhány évvel idősebb kortársaik. A gimisek mindvégig élvezték és értették az előadást. Az iskolaszínházi projekt létrehozói, támogatói figyelmébe bátran ajánljuk ezt a produkciót, javasolják minél több iskolában a megtekintését.

Már az aulában kezdetét veszi a móka: az isteni családfa-történeti gyorstalpaló után valami spriccelő folyadék (víz) által láthatatlanná válunk, hogy Daphné, a nimfa és Prométheusz vezetésével az ifjú istenek nyomába szegődhessünk az olümposzi gimiben. A beavató propozíció után pedig kukkolás következik. A hét istenpalánta – amíg Zeusz tanár úr élveket hajhász – unalmában játszik egy kicsit. Az Odüsszeusz-történetet épphogy felismerhető, de remekül funkcionáló maradék textil- és nejlonbábok segítségével elevenítik meg a Színművészeti földszinti és alagsori tereiben. A láthatatlan halandókat próbateremből folyosóra vagy éppen az alvilágba kalauzolják, az ókori eposz mai dallamokkal és táncjelenetekkel színesedik, miközben a két táborra szakadt osztály Odüsszeuszéhoz hasonló harcot vív – egymással. A kérdés: életben hagyják-e a sokat látott utazót, vagy ne? A remek ötletekkel dolgozó minimálelőadás a homéroszi változathoz hűen végződik: fény derül a turpisságra, kis irgum-burgum, és kész. És természetesen fantasztikus ünneplés, vastaps az előadás végén. Az egyetlen felnőtt szereplő, a „kakukktojás” Hegedüs D. Géza, aki tanít az egyetemen; szerényen mosolyogva hajol meg, és nem veszi el a növendékek elől az örömteli megdicsőülés élményét.

 
Olympos High School
– odüsszeia egy részben –

Homérosz eposza alapján írta: Gimesi Dóra

Aphrodité – Makra Viktória
Árész – Czupi Dániel
Héphaisztosz – Hoffer Károly
Hádész – Ivanics Tamás
Hermész – Fritz Attila
Odüsszeusz – Szolár Tibor
Pallasz Athéné – Spiegl Anna
Poszeidón – Márkus Sándor
Zeusz – Hegedüs D. Géza

Tervező: Michac Gábor
Zene: Bercsényi Péter
Koreográfus: Vig Ágnes
Koreográfus-asszisztens: Benkő Péter Pál
A rendező munkatársa: Zsirai Viktória
Rendező: Tengely Gábor

Az előadás megtekintését 8 éves kortól ajánlják!

Az előadás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Médiatámogatója a Fidelio.

[ Deák Attila ] 2012-01-05 06:02:00