Forte Társulat: Beckett: Godot-ra várva
Eötvös 10 2012-01-15 19:30
A halál órájában széthullt személyiség pusztulása révén próbál visszatalálni az ember előtti világhoz, saját hajnalunk előttre, oda, ahol a mozgás még az egyetemes változás rendszerében volt, és ahol a fénynek még nem volt szüksége arra, hogy felfedjék.
 
Vladimir - Kádas József
Estragon - Krisztik Csaba
Lucky - Horváth Virgil
Pozzo - Andrássy Máté
Fiú - Blaskó Borbála

Fordította: Kolozsvári Grandpierre Emil
Díszlet: Milorad Krstic
Jelmez: Benedek Mari
Fény: Payer Ferenc
Hang: Keresztes Gábor
Produkciós asszisztens: Számel Judit

Rendező-koreográfus: Horváth Csaba


Beckett esztétikai önmeghatározásai szerint annak kifejezését tartotta elsődlegesnek, hogy nincs mit kifejezni, nincs mivel és nincs miből kifejezni, hogy nem létezik a kifejezés ereje, a kifejezés vágya, csak a kifejezés kötelessége olyan művészetről álmodott, mely nem lázad saját fenséges jelentéktelensége ellen.
Az előadás célja, hogy a beszélt nyelvet összehangolja a vizualitással és a mozgással, hogy általuk érzékeltesse Beckett világának a halállal, a csönddel és a zenével való különleges viszonyát. Az előadás fontos eleme az eszköztelen test, valamint annak a halálhoz való viszonya.

"Vladimir és Estragon, Kádas József és Krisztik Csaba két gyanútlan clown. Krstić tervező falig nyitott üres terében, amit csupán a padlóra felfestett autósztráda útjelzés, valamint a zen kolostorok kertjének csupasz ága helyett a zsinórpadlásból aláfüggő kötél tör meg, kivérzett holtreménytelenség helyett ruganyos készséggel várakoznak Godot eljövetelére. Pöttyös futball labdával ütik el idejüket. Dekázgatnak vele. Fejelnek. Egymásnak adogatják. Falnak lövik. Egyensúlyozzák. Biztonsággal kezelik a labdát. Biztonsággal áll szájukra a szöveg. Biztonsággal váltanak elreménytelenedésről nekibuzdulásra, belefásultságból engedelmességre. A fizikai cselekvések és a lélektani fogalmazás egyidejűsége fölényes technikai kivitelezésű. Krisztik az együgyűbb bohóc. Kezdeti fekvő, bot nélküli botolós pásztortánca a tehetetlenség vergődése Kádas a fehér bohóc, aki mindent jobban tud. Labdával játszásuk az üresség attraktív kitöltése. Akrobatikus mutatványuk cirkuszi magánszámként is elkápráztató volna. Szervesen beleillik Beckett előírásaiba. Fürge semmittevésük, céltalan kiürültségük megfelelője. Bravúros pótcselekvés. Andrássy Máté (Pozzo) mintha ízületenként mesterségesen volna összeszerelve. Horváth Virgil (Lucky) kissé beroggyant térddel a megtestesült rabszolgasors. Alázatosan akarattalan. Kopaszra borotváltan, szűk fehér trikójában önkéntelenül is a Rivels bohóccsoport piros zsákszerű trikójára és kopasz parókás megjelenését idézi a cirkusztörténet múltjából. A titokzatos, valóságfölötti hírt hozó Fiút Blaskó Borbála balettcipősen spiccen járja kísérteties tüneményként." (MGP, nol.hu)

Jegyár: 2 000 Ft
diák: 1 500 Ft
ELTe+ és csoportos jegy: 1 200 Ft/fő

Jegyek kaphatók az Eötvös 10 jegypénztárában (1076 Budapest, Eötvös utca 10.) Böjte Katánál hétköznap 11.00-19.00. A Merlin Színház szervezésén (1052 Budapest, Gerlóczy utca 4. ) Számel Juditnál hétköznap 11.00-19.00, valamint online az Interticket.hu-n és a www.fugeprodukcio.hu/hu/jegyvasarlas-online oldalakon. Jegyrendelés e-mailben a judit.szamel@gmail.com címen.
[ Forte ] 2011-12-19 19:30:00