Bereményi Géza - Az arany ára
A Miskolci Nemzeti Színházban 2011. október 28-án Bereményi Géza Az arany ára című piaci játékával elkezdődött a nagyszínházi évad. A színmű az Eperjes Károly főszereplésével készült legendás film, az Eldorádó (1988) nyomán készült. Díszlet–jelmeztervező: Túri Erzsébet, rendező Balikó Tamás, Monori szerepében Hunyadkürti István.
Bereményi Géza legendás filmje, az Eperjes Károly főszereplésével készült Eldorádó (1988) nyomán készült Az arany ára, amely a józsefvárosi Teleki téren piacozó Bereményi nagyapának állít emléket.
A darab főszereplője, Monori a Teleki téri piac mindenki által ismert, nagynevű kereskedője. Sanyi bácsi, ahogy mindenki szólítja, egész életében Istennel harcol, vele is „kereskedik”, így ragadja ki a halál torkából diftériás unokáját is. A háború után, hogy bebiztosítsa magát, aranyat vásárol. Az idő múlásával azonban egyre rosszabbul megy az üzlet, Monori is bezárja a boltot, elrejti aranyát, amit az egyetlen értékálló ingóságnak tart a romlott világban, és évekre távoltartja magát az „üzlettől”, behúzódik a lakásába. Egy nap mégis úgy dönt, hogy visszaveszi kezébe a sorsát: csinál egy utolsó nagy üzletet. Még aznap este ismét kimegy a piacra. Ezúttal a Halált akarja átverni, hogy bizonyítsa, a jó kereskedőn még neki sincs hatalma…

Bereményi Géza:
„A piac színházi helyszín: itt mindenki szerepel. Mindenki elad, és mindenki vásárol. Mindenki alkupozícióban van. […] Az élet – a piacon is – egy labirintus. Minden fordulóban, elágazásban újabb megoldandó rejtvények, megpróbáltatások érik az embert. A piaci ember számára az élet egy akadályverseny – szerintem az élet is ilyen. Az igazi piaci ember, amilyen a Monori is, egy keljfeljancsi.
Ez darab nagyon személyes történetek tárháza. A mindenem. Alakjai és történeti egytől egyig hitelesek, mindnek van valóságos előképe, alapja. Bármilyen hihetetlennek és elképzelhetetlennek is tűnjön a jó és rossz dolgok, a tragédiák és sorcsapások ilyen sűrűsége, semmi sem kitaláció.
Az arany ára című darab családtörténet is. A háború utolsó pillanatait, és az 1945 utáni első éveket éljük. Két ember vitája a tét: Monori és a felesége néma vitáját, harcát követhetjük. Monori pogány ember, akinek a vér és az arany, az ital és a nők jelentik az értéket, ezek jelentik számára az istent. Monoriné mélyen vallásos. A vita arról folyik közöttük, hogy kinek a kezében van a világ? Istenében? Vagy az ügyeskedőkében? Monori harcba száll a feleség Istenével, és meg akarja vásárolni – akárha a piacon volna – az életet, és azt is, hogy mikor halhat meg…”

Harsányi Attila - Máhr Ági - Chajnóczki Balázs
 
Homonai István - Hunyadkürti István
 
Fabók Mariann - Hunyadkürti István - Müller Júlia
 
Kulcsár Imre - Chajnóczki Balázs - Somló István
 
Harsányi Attila - Hunyadkürti István - Fandl Ferenc
 
Lukács Levente Bence - Hunyadkürti István - Fandl Ferenc
 
Hunyadkürti István - Fabók Mariann - Lukács Gábor
 
Hunyadkürti István - Gadus Bogdán - Müller Júlia
 
Hunyadkürti István - Müller Júlia - Fabók Mariann
 
Chajnóczki Balázs - Baj László - Hunyadkürti István - Fandl Ferenc
 
Hunyadkürti István - Müller Júlia
 
Hunyadkürti István - Fandl Ferenc - Szatmári György
 
Bereményi Géza:

AZ ARANY ÁRA
piaci játék két részben

Monori - HUNYADKÜRTI ISTVÁN Jászai-díjas
Monoriné - MÜLLER JÚLIA
Skultéti - SZATMÁRI GYÖRGY
Berci - HARSÁNYI ATTILA
Gombacsik - CHAJNÓCZKI BALÁZS
Csöpi - MÁHR ÁGI Jászai-díjas
Nyikolaj - BAJ LÁSZLÓ
Tulipán - FANDL FERENC
Tarzan - HOMONAI ISTVÁN
Marika - FABÓK MARIANN
Tibor - LUKÁCS GÁBOR
Dr. Ridovics - CSERVENÁK VILMOS
Imi - GADUS BOGDÁN / LUKÁCS LEVENTE BENCE
Karola - CSIZMADIA MÓNIKA
Detektív - SOMLÓ ISTVÁN
Detektív - KULCSÁR IMRE
Mentőorvos - SOMLÓ ISTVÁN

Közreműködik:
a Miskolci Nemzeti Színház kijelölt énekkara

Díszlet – jelmeztervező: TÚRI ERZSÉBET
Zene: DARVAS FERENC
Színpadmester: FARKAS GÁBOR
Ügyelő: EGYÜD TÜNDE
Súgó: BÍRÓ KLÁRA
Rendezőasszisztens: PÖLTZ JÚLIA

Rendező:
BALIKÓ TAMÁS

Bemutató előadás:
2011. október 28.
Miskolci Nemzeti Színház
Nagyszínház

[ kl ] 2011-11-01 05:12:00