Clara Andermatt worshop prezentáció
MERLiN Színház 2011-11-17 19:00
workshop prezentáció
 
2011. november 14-17. között a portugál kortárs tánc egyik úttörője, Clara Andermatt és alkotótársa, a rockzenész, szólógitáros Vítor Rua tart zeneszerzői-koreográfiai workshopot a SÍN Kulturális Központban. A tréning célja személyes munkakapcsolatot teremteni a kortárs táncosok, koreográfusok és zeneszerzők, zenészek között, valamint az, hogy a résztvevők olyan ismeretekkel gazdagodjanak, olyan kreatív művészeti eszközöket ismerjenek meg, amik lehetővé teszik a művészi együttműködést, egymás munkáját segítve az alkotás folyamatában. A workshop megpróbál reflektálni a zene és a tánc jelzésrendszereire, mint a kommunikáció motorjára és a koreográfus és zeneszerző közötti párbeszéd eszközére.

A workshop lezárásaként november 17-én a résztvevők bemutatót tartanak a Merlin Színházban, amit Clara és Vítor improvizációja, majd közönségtalálkozó követ. A prezentáción való részvétel ingyenes.

19.00 a workshop résztvevőinek előadása
20.00 Clara Andermatt - Vítor Rua improvizáció
20.15 közönségtalálkozó

Clara Andermattot a modern portugál tánc megalapításának egyik úttörőjeként tartják számon, egyedi stílusával vívott ki elismerést hazai és nemzetközi téren. A 80-as években Londonban tanult és szerzett táncművész diplomát, majd Angliában és New Yorkban dolgozott.
Megalapításától kezdve a Rui Horta irányítása alatt álló Companhia de Dança de Lisboa táncosa volt, majd 1991-ben saját társulatot alapított, melynek vezetése mellett rendszeresen szerepel filmekben és színdarabokban. Rui Hortával munkaviszonya folyamatos, így Clara legújabb darabjának a fényeit is a nemzetközi sztárkoreográfus alkotta meg. A művészeti oktatásban végzett pedagógiai munkásságát széles körben elismerik. Clara különösen sokat kutat a tánc és egyéb művészeti ágak összehangolásának lehetőségei, módjai után.

Vítor Rua
Portugália leghíresebb és legnépszerűbb klasszikus rockzenei bandájának a G.N.R.-nek az alapító tagja, elsősorban szólógitáros, de állandóan kihívásokat kereső személyiségének köszönhetően, szinte nincs olyan művészeti ág, amiben nem próbálta volna ki magát.
Az 1970-es évek végén kezdett zenélni és újító melódiái alapvető nyomot hagytak a portugál "art rock" műfaján. Telectu nevű zenekara több nemzetközi hírnevű művésszel dolgozott együtt. Csak néhányan közülük: Daniel Kientzy, Elliott Sharp, Chris Cutler, Jac Berrocal, Carlos Zíngaro, Jean Sarbib, Louis Sclavis, Ikue Mori, Sunny Murray, Paul Rutherford, Evan Parker, Barry Altschul, Giancarlo Schiaffini.
Már elismert művész volt, amikor 1987-ben úgy döntött, hogy klasszikus zeneszerzést fog tanulni, de változatos, kortárs, posztmodern stílusa megmaradt. Amellett, hogy gyakran kérik fel tánc, színházi és képzőművészeti alkotások és filmek zenei rendezőjének, rendszeresen vezet zenei workshopokat.

A workshop helyszíne: SÍN Kulturális Központ (1139 Budapest, Gyutacs u. 10-18.)
Időpontja: 2011. november 14-17. / 10.00-15.00
A résztvevők maximális száma 12 fő.
Jelentkezni lehet a studio@sinarts.org e-mail címen.

A prezentáción való részvétel ingyenes.

Támogatók: Portugál Nagykövetség, NKA
[ Merlin ] 2011-10-17 19:00:00