Mesterek / Masters
Művészeti díjas képző- és iparművészek, építészek Pécsett
A működését a Zsolnay Kulturális Negyedben is folytató Pécsi Galéria belső terének egyik falán avatnánk fel azt a „dicsőségtáblát”, amely a rangos állami művészeti díjban részesült, Pécshez kötődő, itt tanító neves ipar- és képzőművészek, valamint építészek munkásságát illetve személyét hivatott megörökíteni, akik a nagyvilágban öregbítették városunk hírnevét.
 
A falon olyan, Kossuth-, Munkácsy-, Ferenczy Noémi-, Ybl-díjas, vagy Kiváló és Érdemes Művész kitüntetéssel rendelkező alkotó kap helyet, akik a nagyvilágban öregbítették városunk hírnevét.
A 48 művész listáját művészettörténészekkel egyeztetve állítottuk össze, a lista Martyn Ferenccel és Gyarmathy Tihamérral kezdődik s a névsor önmagáért beszél. Ennek megfelelően mindenképpen méltón kell megemlékezni a róluk, hiszen sajnos nagyon kevesen tudják, hogy Pécsett számos, nemzetközi szinten is jelentős értéket létrehozó művészember él(t), akiknek tevékenységéről sokan egyáltalán nem tudnak semmit.

Keserű Ilona
 
Bencsik István
 
Mivel a PTE Művészeti Kara is átköltözik a Zsolnay Kulturális Negyedbe, az emlékfal akkor kap igazi hangsúlyt és tölti be azt a szerepet, amelyet szeretnénk, ha szeptemberben a kitüntetett mesterek alkotásaiból egy reprezentatív kiállítást rendezünk az új kiállítótermünkben.
A fenti „MESTEREK / MASTERS ” munkacímű kiállításra minden művésztől három – négy nagyobb méretű (régebbi vagy újabb) munkát kértünk, melyek a tárlaton a Művészeti Kar hallgatói számára példát mutathatnak s nem mellékesen elősegíthetnénk az oktatás színvonalának emelkedését!

Lantos Ferenc
 
Várnagy Péter
 
Terveinkben támogat a JPM Múzeum is az elhunytak vagy olyanoknak a műveinek átadásában, kiket nem volt módunk a nyári időszakban ilyen gyorsan elérni, megszólítani.

Az avatásra, augusztus 29-én , hétfőn 18 órakor került sor.
Látogatható:
2011. augusztus 29 - október 2.
Naponta 10-18, vasárnap 12-18 óráig. Kedd szünnap.

 
[ Gamus Árpád ] 2011-09-07 16:02:00