A nagy négyes
Orlai Produkciós Iroda – Belvárosi Színház
Gálffi László Kossuth-díjas színművész első rendezéseként mutatták be Ronald Harwood A nagy négyes című darabját, amely május végétől Dunaújvárosban, június elejétől a Belvárosi Színházban látható. Az előadást zajos közönségsiker kíséri.
Ronald Harwood Az öltöztető szerzőjeként vált világhíressé, s olyan filmek körül szerzett forgatókönyvírói érdemeket, mint A zongorista vagy a Maugham művét adaptáló Csodálatos Júlia. A nagy négyes, bármennyire is annak mutatja magát, nem efféle bulvárdarab. A szerző a komikum mellé keserédes ízt is jócskán adagol, s így lettek a nyugdíjasotthonba menekült hajdani operaénekesek az öregség mikéntjét sokoldalúan fölmutató, nagyon is tiszteletreméltó, bölcs emberek.

Az előadás szereplői négy visszavonult operaénekes, az egykori „nagy négyes”, akiket a nyugdíjasotthonban Verdi születésnapja alkalmából rávesznek arra, hogy adják elő egykori sikerszámukat, a Rigoletto kvartettjét. Jó alapszituáció egy remek színházi előadáshoz.
Orlai Tibor producer és Gálffi László rendező kiváló színészeket vonultat fel, akiknek amolyan jutalomjáték ez a darab. Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László a valóságban is „a nagy négyes”. S bár eltérő játszási eszközökkel és stílussal dolgoznak, mindnyájan kerülik az olcsó ripacskodást.

 
Benedek Miklós jó humorral jeleníti meg a nagytermészetű, de potenciával már csak verbálisan rendelkező idős baritont. Molnár Piroska mint bővérű, bő humorú alt fergetegesen nevetteti a partnereit és a közönséget. Szacsvay László, az egykori tenor és Vári Éva, a hajdan legnagyobbnak számító szoprán, felelevenítve rövid életű házasságukat, némi keserű drámát csempésznek az előadásba.

Ők négyen, az egykor legnagyobb operaénekesek mindent tudtak az operaszínpadról. Az őket megjelenítő mai színészek még náluk is többet tudnak. A művészember bölcsessége és kisszerűsége éppúgy megjelenik, mint az intrika és a megaláztatástól való örökös félelem. Felemelő és fantasztikusan hatásos az előadás zárójelenete: a négy öreg, jelmezbe öltözött operaénekes még egyszer nekilát a Rigoletto kvartettjének. (A továbbiakban nem illik lelőni a slusszpoént!) A vastaps természetesen a mai színészeknek szól. A nagy négyes több, mint afféle nyári kis bulvárelőadás – elgondolkodtató, derűs színházi este.

[ Deák Attila ] 2011-06-08 18:02:00