Inspiration From Above II.
Trafó Kortárs Művészetek Háza / 2011-05-05 20:30
20.30h - Scout Niblett 21.30h - Ben Frost Két olyan előadó mutatkozik be most, pályájuk felívelő szakaszában, akiknek a zenéje zajos és szép egyszerre, és akiket Európa egyik legjelentősebb fesztiválján, a Primavera Soundon néztük ki magunknak 2010 májusában. Niblett duóban, Ben Frost szólóban lép fel.
 
Scout Niblett sajátos stílust alakított ki: dühös vagy intim dalait mindössze gitár és dob kíséri, vagy néha csak az egyik – mégis teljes értékű számok ezek: nemcsak hogy nem hiányzik belőlük semmi, de akár még túl soknak is tűnhetnek: bevonják, elborítják a hallgatót. Az angol születésű, Amerikában élő Niblett a grunge és a kemény, zajos underground rock mellett az amerikai zene és a blues hagyományát is átengedi személyes szűrőjén.

http://www.youtube.com/watch?v=ryGZg_I_zpU&feature=player_embedded


Az elektronikus zenében sokan próbálkoztak azzal, hogy filmzenés hatást érjenek el, de talán senkinek sem sikerült ez jobban, mint Ben Frostnak. Legutóbbi albuma, a By The Throat (2009, Bedroom Community) tényleg torkon ragadja a hallgatót. Neoklasszikus, hangulatfestő zongora- és hegedűszólamok találkoznak a hangfalakat megrengető zajokkal és basszusokkal, valamint a dark ambient hideg elektronikájával; lassan bontakozó darabok vesznek hirtelen meglepő kanyarokat. Ezeket az elemeket sokan összerakták már, de Ben Frostot kiemeli a tömegből dramaturgiai érzéke és megszólalásának elképesztő hatásossága. Nem csoda, hogy az album megjelenése után az addig inkább a kísérleti-underground körökben ismert (korábban két lemezt kiadó) Ben Frostot az elektronikus zene élvonalába helyezte. Azóta a legnagyobb fesztiválokon lép fel, ahol rendre megkapja a kritikától a „leghatásosabb fellépés” címét.

http://www.youtube.com/watch?v=43YG2bsEQtM&feature=player_embedded

2011-05-05 20:30:00