MINI-A-TÚRÁK V.: Ember-Labor
Trafó Kortárs Művészetek Háza 2011-04-30 18:00
Az ötödik alkalommal megrendezett etűdcsomag alapkoncepciója az "Ember-labor". A jubileumi kiadásban Bársony Júlia kurátor választásai mutatkoznak be, vagyis olyan alkotások, amelyek használják ezúttal emlékeinket, mozdulatainkat, szabadságunkat, anatómiánkat, szövegeinket különböző technikákon keresztül. Kipróbáljuk?
 
BODÓCZKY ANTAL Tesz-Vesz Város (Busy, Busy Town) című előadásának inspirációját Richard Scarry könyvsorozata és szótára adta, mely egy olyan városról szól, ahol a kívülről nem látható részekben zajló történéseket gyakran metszeti ábrák mutatják be úgy, hogy a tárgyak és tevékenységek mellett azok megnevezése több nyelven jelenik meg. Az előadásban a bevándorlókból álló előadó csapat tagjai, saját civil szakmájukat mutatnák be a közönségnek, melyekhez kötődő tárgyak valódi, illetve stilizált formában jelennek meg, a színes részleteikről pedig a tárgyakra projektált képek segítségével tudunk meg többet. A szakmák demonstrációja során apró, és kevésbé apró humor forrásként szolgáló, akár kizökkentő részletek is megjelennek.

A VJ CENTRUM BUDAPEST egy olyan vizuális alkotóműhely, melynek tagjai az interakciós, videó- és médiaművészetekkel foglalkoznak, vetítési technikákkal kísérleteznek. Testtúra című munkájukban a vetített képet, a látogatókat és az interakciót magát együtt vizsgálják. A VJ Centrum fókuszában az élő ember által vezérelt élő projekció áll: gesztusok trekkelése, érzékek és érzékelők, hanghatások, interakciós látványjáték. Mozdulataiddal alakíthatod a vetített képet és teret, de a vetített kép közben ugyanúgy alakít téged is.

A SPANYOLNÁTHA AKCIÓCSOPORT vagy egy-egy alkotó (Erdély Miklós, József Attila, Szabó Lőrinc stb.) köré épített performanszokat hoz létre, vagy szabadakciókat (Pl. Placc Fesztivál), de részt vesznek komplex színházi előadásokban is (Harmadik Hang Háza - Átjárók). A Spanyolnátha művészeti folyóirat dolgozói, Berka Attila író és Székelyhidi Zsolt költő, zenész új szövegkísérletükben azt vizsgálják, hány szótól függ egy könyv élete. A Trafóban bemutatandó előadásuk - Végül minden - témája a következő gondolat: "Nem attól vagy szabad, hogy úgy döntöttél, szabad akarsz lenni. Mivel születésedtől fogva szabad vagy, döntened csak abban kell, élsz-e a szabadságoddal."

JUHÁSZ ANDRÁS színházi és performatív munkáiban szerves egységben jelenik meg a tér, a videó és a szereplő kapcsolatrendszere. Az Ember Labor című a videó performanszban a Rész M című előadásának koncepcióját tovább követve az emberi test elemeire, bontásából építkező kísérleti előadást tervez az anatómiai csomópontok és alkotóelemek digitális újraépítéséből keletkező hibák, metamorfózisok és a kísérleti alany egyidejű megfigyelésének lehetőségeivel.
2011-04-30 18:00:00