Tünet Együttes: Nincs ott semmi
Trafó Kortárs Művészetek Háza / 2011-04-18 19:00
Kedves érzékszerveim, csalódtam bennetek. És benned is, drága fantázia. Elrajzolom magam, és megint elrajzolok mindent és mindenkit. Akkor ezután már mindig ez az általam való világ? Hogy lehetne kilátni innen? És mi van, ha nincs ott semmi? Azt is én vetítem? Szeretnék egy ruhát, ami megvédi tőlem a külvilágot. Mert úgy döntöttem: nincs csoda.
 
A Tünet Együttes darabjának középpontjában a valóság-elv és az igazság-elv folyamatos konfliktusa áll. Az ebből fakadó szorongás végigkíséri egész életünket, a realitás álarca mögé bújva keseríti mindennapjainkat…

Az előadásban használt real-time videotechnika reagál a mozgó test térbeli elhelyezkedésére, alakjára, mozgásának irányára és dinamikájára. Így alakítja a hat táncos mozdulatait szorongásaik és fantáziáik kivetített képévé, kapcsolataik rendszerét mozgékony absztrakt festménnyé.

Az előadás 2010-ben az újvidéki INFANT fesztiválon, az új színházi formák nemzetközi fesztiválján, elnyerte a színházi nyelv valamely rétegét legeredetibb módon vizsgáló előadás díját.

"A dübörgő jazzre előadott darab egy bizarr rettegésekkel megtűzdelt, éber álom megjelenítése, amelyben David Lynch Radírfej c. filmjére emlékeztető, egy-egy pillanatra éppen csak felsejlő tablókból szürrealista, úszódresszben és kamásliban előadott báltermi mozgássorok alakulnak ki, hódolattal adózva Pina Bausch-nak. Fájdalommal, félelemmel és szomorúsággal telített jeleneteket láthatunk révetegen lebegni egy megdöbbentően különös világítástechnika fényjátékában. Rendkívüli."
(Luke Jennings, The Guardian)

„Szabó Réka minden ízében újító munkájának alapötlete lehengerlő. A táncosegyéniségek nagyszerűek. Márkos Albert dzsesszkompozíciója elsőrangú. Nagy Fruzsina jelmeze, Szirtes Attila tér- és fényterve megkapó. (…) Körvonalazódni látszik egy kiugróan eredeti, intellektuális, játékos, okos, rafinált opus.” /Horeczky Krisztina, Népszabadság/

Komfortos álmok - Tóth Ágnes Veronika kritikája a Revizoron

Alvászavar - Horeczky Krisztina kritikája a nol.hu-n

"A valóság és árnyéka" - Mestyán Ádám kritikája az Ellenfényben

Vetületek - Halász Tamás kritikája az táncélet.hu-n

Nappali tarlón álmodunk, és karonfogjuk egymást, ha járunk / a KultBlog kritikája

Álomkommandó - Vinczellér Katalin kritikája a fidelio.hu-n

A semmi valamizik, vagy a valami semmizik? - Török Ákos kritikája az színház.neten

Rendező / Koreográfus: SZABÓ Réka
Táncosok: DÓZSA Ákos, GÓBI Rita, NAGY Andrea, SZÁSZ Dániel, VADAS Zsófia Tamara, VARGA Csaba
Dramaturg: PEER Krisztián
Interaktív technológia: MTA SZTAKI Media Technology Group (PAPP Gábor, SÁROSI Anita, VICSEK Viktor)
Zene: MÁRKOS Albert
Hang: NÉMETH Márton
Szoprán: KOZMA Orsolya
Mezzoszoprán: HARCSA Veronika
Cselló: MÁRKOS Albert
Zongora: PUSKÁS Péter
Bőgő: HOCK Ernő
Dobok: G. SZABÓ Hunor
Fény és díszlet: SZIRTES Attila
Jelmez: NAGY Fruzsina
Executive Producer: PAIZS Dóra
2011-04-18 19:00:00