Tiger Lillies (UK): koncert
Trafó Kortárs Művészetek Háza / 2011-04-17 20:00
The Tiger Lillies koncert A „kasztrált bűnöző anarchista brechti blues triója” két év után ismét eljön, hogy viktoriánus, teátrális, szürreális rémálomba ringatja-rázza a hazai közönséget.
 
A Tiger Lillies „hagyományos” estjén áttekintést ad a zenekar egész pályafutásáról. Mostani turnéjukon visszatekintenek 22 évet és 30 lemezt számláló életművükre, de természetesen a legutóbbi magyarországi koncertjük óta megjelent lemezeikről is hallhatunk új dalokat.

A zenekar énekese, Martyn Jacques fiatalkorában a londoni Soho közepén, egy nyilvánosház felett lakott, egy különös dickensi világ közepén kiszolgáltatott, nehéz sorsú emberekkel, és a nagyvárosi élet bohémjaival körülvéve. Mindez nagyban inspirálta és befolyásolta művészetét. Hét éven keresztül képezte magát operaénekesnek, azon belül is a kasztrált stílust sajátította el; ezt a különös hangot hallhatjuk a Tiger Lillies koncertjein is.

A zenekar dalai Anglia legmélyebb bugyraiba vezetnek: prostituáltak, kábítószerfüggők, tolvajok történetei elevenednek meg gumicsirkék, hangszer-fűrészek, dobok, tangóharmonika-dallamok, bizarr áriák közepette.
Mivel a 1989-ben alapított - idén tehát fennállásának 22. évfordulóját ünneplő - zenekart lehetetlen skatulyákba erőltetni, a jelentős kereskedelmi siker és a széles körű ismertség is elkerülte őket. A szakmai siker azonban nyilvánvaló: The Gorey End című albumukat például Grammy-díjra jelölték. A csapat igen termékeny, az elmúlt két évtized során közel harminc lemezt jelentettek meg, színházi produkciókhoz, filmekhez szereztek zenét. Saját magukat a „híres emberek zenekarának” szokták nevezni, mivel rajongóik között megtalálható Marilyn Manson, Mel Brooks, Barry Humpries, Terry Gilliam vagy Matt Groening a Simpsons-ból.

A zenekar dalai Anglia legmélyebb bugyraiba vezetnek: prostituáltak, kábítószerfüggők, tolvajok történetei elevenednek meg gumicsirkék, hangszer-fűrészek, dobok, tangóharmonika-dallamok, bizarr áriák közepette. Zenéjük az opera és a cigány dallamok különös ötvözete, ám ami igazán megkülönbözteti őket bármi mástól, az előadásaik lenyűgöző
érzelmi töltete és nyers szenvedélye.

„Vakolt fehér arcával rémiszt, mint az ördög, s közben úgy énekel, akár egy kasztrált, szárnyaszegett puttó - igen, az ilyen vallási hasonlatokat talán nem is lehet kikerülni Martyn Jacques (és bandája) esetében.” (Koncz Tamás)

„Nemsokára három különös figura mászott a színpadra pakolt hangszerek közé, akik mintha egyenesen a zürichi Cabaret Voltaire, vagy valamelyik elfeledett Tim Burton-film díszletének falai közül léptek volna ki, s a halálfej-sminkes zongorista azonnal a billentyűk közé csapott. Valahol félúton a brechti sanzonok, az ír kikötői munkások blaszfém kocsmadalai, a délszláv temetési mulatós és az angolszász börleszk között egyensúlyozó dalaikban kurvák és stricik, sorozatgyilkosok és szomorú sorsú kisgyermekek adták egymásnak a kilincset, miközben az énekes a kései Tom Waits whiskeytől gurgulázó hörgése, egy századfordulós freak-show kikiáltójának hisztérikus rikácsolása és egy kasztrált Farinelli angyali cirádái között tornáztatta a hangját fáradhatatlanul.” (Dunajcsik Mátyás)


The Tiger Lillies
Martyn JACQUES – ének, harmonika, zongora
Adrian HUGHES – ének, dobok, ütősök, játékok
Adrian STOUT – nagybőgő, zenei fűrész, vokál

Molnár Szabolcs elemzése a legutóbbi Trafós koncertről a Revizor Online oldalán:
http://www.revizoronline.com/hu/cikk/1803/the-tiger-lillies-trafo

"Hangulata van a városnak. Lehet érezni, hogy mindenféle szellemek lakják, az évszázadok történelmét, a személyes sorsokat, hogy itt generációk álmodtak, szenvedtek, éltek." - mondja
Martyn Jacques egy 2009-es interjúban Budapestről a Fidelio oldalán:
http://www.fidelio.hu/szinhaz/interju/tiger_lillies_interju_0909.aspx

Beszámoló a koncertről és videóinterjú a Tiger Lillies tagjaival a Népszabadság online felületén:
http://nol.hu/kult/20090929-remesen_jo_pofak
2011-04-17 20:00:00