Capunka Singers: Lowan Wiwila (Tavaszi ének)
MERLiN Színház 2011-03-23 20:00
English Mondays and Wednesdays - Észak-amerikai síksági indián dalok
 
Az együttes tagjai:
Horváth János, Lipták Viktor, Uzsák András, Borsos Máté, Szatmári Péter, Mátyus Patrícia, Szénási Krisztina, Jenes Aliz, Borsos Luca, Vitályos Melinda

Mikor a folyóvölgyek kanyarulataiban a fénylőn csillogó jég először roppan meg a fejét mind magasabbra emelő napkorong erejétől, a síksági indiánok kedvelt madarának a préricsirkének hím egyedei büszkén vetik az ég felé fodros pehelytollakkal ékesített tollkoronás fejüket, hogy szépséges táncukkal és énekükkel köszöntsék a tavaszi megújulás, az új élet első hírnökét. A lakoták ezt nevezik a préricsirke táncának , énekének a havának, ez a március.
A Capunka Singers márciusi tavaszköszöntője, akár a megtörő jég hangja csendes folyókanyarulatban, az új fényt, a jelent, a jövőt köszönti, a múlt majdnem elveszett hangjaival. Ezek a hangok, dallamok itt vannak velünk, köztünk és a hagyományos módon előadott, hagyományos módon megszólaló indián dalok a dob ritmusára mozdítják meg a hallgató, a néző kezét, lábát és a dobverők mozdulása fonja össze a szív ritmusát a kereten feszülő bőr hangjával. Múlt, jelen, jövő, szív, ritmus, síksági indián dalok, mindenkinek!

A Capunka Singers nem klasszikus együttes, hanem a síksági indián kultúra iránt elkötelezett baráti társaság. Tagjai között található, színész, képzőművész, számítógépes szakember, bőrdíszműves, rajzfilmes, diák, de a legfontosabb, hogy a civil élet számtalan ösvényét összeköti az Észak-amerikai síksági indián kultúra mély szeretete. Az elhangzó dalok, amelyeknek kíséretét hagyományos indián dob adja, régi gyűjtésű északi-síksági és modern pow-wow énekek. Ezek hagyományos, autentikus módon szólalnak meg, visszavezetvén kicsit a hallgatót egy 120-150 évvel ezelőtti, mára már letűnt korba.

Belépő: 500 Ft
A koncert előtt, 19.00-kor kezdődő Simon Stephens: Pornography előadásra váltott jegyek érvényesek!
[ Merlin ] 2011-03-23 20:00:00