Cseh táncmozaik
A South Bohemian Ballet és a Magyar Balett Színház 2011. február 13-án a Fesztivál Színházban tűzi közös műsorára Cseh táncmozaik címmel. Négy táncmozaik-darabból áll össze egy teljes motívummá. A világ egyik legmeghatározóbb alakja, Jiří Kylián, valamint tanítványa, Václav Kuneš egy-egy koreográfiáját Egerházi Attila két alkotása egészíti ki.
Jiří Kylián világhírű darabja, az Un ballo eredetileg a Nederlands Dans Theater II. fiatal táncosai számára készült, de ma már óriási siker szerte a világon, számos neves együttes repertoárján szerepel. Kylián bevallása szerint nem az volt vele a cél, hogy a közönség szimbolikus értelmet keressen benne – lényege egyszerűen a zene és a tánc. „Semmi több mint tánc a zenéhez: a muzikalitás és érzékenység gyakorlata férfiak és nők között”.
A Kylián műhelyéből indult Václav Kuneš ma már a fiatal cseh táncgeneráció egyik legkiemelkedőbb alakja. Neen-ya című alkotásához Nina Simone adta az ihletet, az ő életének négy szakaszából vetít színpadra egy-egy pillanatfelvételt, melyben azért még mestere hatása is fellelhető.
Az est programja Egerházi Attila, a Magyar Balett Színház balettigazgatója és a South Bohemian Ballet művészeti igazgatója két koreográfiájával lesz teljes. Az In and outot (Tékozló fiúk) tavaly itt, a Müpában láthatta először a közönség. Témájának központjában a lelki gazdagság, a tudás, a hit és a szeretet áll, a kifejezést Dvořák szerzeménye teszi igazán hatásossá. A Stravinsky örök érvényű, misztikus zenéjére megálmodott Tűzmadárért – amely egy orosz népmesére épülő, romantikus történet – Egerházi Attila 2010-ben elnyerte a cseh színházi élet legrangosabb elismeréseként számon tartott Színházi Hírek Díját.

 
CSEH TÁNCMOZAIK

A Magyar Balett Színház és a South Bohemian Ballet előadása
2011. február 13. 19:00 - 21:30
Fesztivál Színház

Egerházi Attila: Tűzmadár

Zene: Stravinsky
Díszlet, jelmez: Andrea T. Haamer
Világítás: Kovács Gerzson Péter
Koreográfus-rendező: Egerházi Attila

Egerházi Attila: In and out (Tékozló fiúk)

Zene: Dvořák
Jelmez: Andrea T. Haamer
Fény és látványterv: Egerházi Attila
Koreográfus asszisztense: Linda Schneiderova
Koreográfus: Egerházi Attila

Václav Kuneš: Neen-ya

Zene: Nina Simone
Fényterv: Loes Schakenbos
Koreográfus: Václav Kuneš

Jiří Kylián: Un ballo

Zene: Ravel
Jelmez: Joke Visser
Világítás: Joop Caboort, Kees Tjebbes
Látványterv: Jiří Kylián
Betanító balettmester: Shirley Esseboom
Próbavezető balettmester: Linda Schneiderová
Koreográfus: Jiří Kylián

Mindazt, amit 2010 őszén két egymást követő alkalommal láthatott a közönség, 2011. február 13-án egy estén tűzi közös műsorára a South Bohemian Ballet és a Magyar Balett Színház. A Cseh táncmozaik ezúttal négy táncmozaik-darabból áll össze egy teljes motívummá: a világ egyik legmeghatározóbb alakja, Jiří Kylián, valamint tanítványa, Václav Kuneš egy-egy koreográfiáját Egerházi Attila két alkotása egészíti ki.

2011-02-04 16:02:00