Temps d'Images Fesztivál - ARTE filmek
Francia Intézet, Művész Mozi / 2011.02.09 19:00
A belépés ingyenes!
 

Február 7. 19h
Francia Intézet
Patrice Chéreau – testmunka
(ARTE France, 2009, 75’)
Rendezte: Stéphane METGE
francia nyelven

Patrice Chéreau olyan rendező, aki már első szárnypróbálgatásaival fenekestül felforgatta az 1960-as évek megszokott színházi gyakorlatát. Majd jött az opera és a film, amelyekbe szintén megzabolázhatatlan energiákkal vetette bele magát. Munkáiban visszatérő motívum a test kérdése: mit is kezdjen ezzel a hol kényeztetett, hol egyszerűen megtűrt eszközzel. Portréfilm egy gyakran gunyoros, mindig alapos, munkamániás, fáradhatatlanul alkotó emberről.


Február 8. 19h
Művész Mozi
Kabaré, Berlin – a színpad szabad(os)sága
(ARTE France, 2009, 60’)
Írta és rendezte: Fabienne ROUSSO-LENOIR

A weimari köztársaság egyik legizgalmasabb jelensége az a szellemi pezsgés, ami az 1920-as évek egyszerre kiábrándult és álmodozó Berlinjét jellemezte: a város mulatóiban többek között Marlene Dietrich, Margo Lion és Lotte Lenya énekelte Bertolt Brecht, Kurt Weill, Hanns Eisler vagy Misha Spoliansky szövegeit, miközben a háttérben új művészeti irányzatok bontakoztak ki. Fabienne Rousso-Lenoir dokumentumfilmje soha nem látott archív anyagokból szerkeszti újra a válságidőszak kabaréját.


Február 8. 20h
Művész Mozi
Sidi Larbi Cherkaoui – Bábeli álmok
(ARTE France, 2009, 59’)
Írta: Christian DUMAIS-LVOWSKI
Rendezte: Donald KENT

Sidi Larbi Cherkaoui röpke 10 év alatt hódította meg a közönséget és vált a kortárs tánc világának nemzetközileg egyik legelismertebb koreográfusává. A négy, számára emblematikus helyszínen (Kínában, Indiában, Korzikán és Antwerpenben) készült interjúban Cherkaoui a tánc iránti szenvedélyéről, spiritualitásról, homoszexualitásról, gyermekkorról és a családról vall.


Február 9. 19h
Művész Mozi
Maguy Marin – A rejtőzködő tánc
(ARTE France – Camera Lucida Productions – Daphnie Production – CCN Rillieux-la-Pape-Compagnie Maguy Marin, 2009, 82’)
Rendezte: Marie-Hélène REBOIS

Maguy Marin ahhoz a koreográfus nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai az 1980-as évek elején új értelmet adtak a kortárs táncnak Franciaországban. Meggyőződéses, szabad, elhivatott asszony, aki Maurice Béjart iskolájából kikerülve megtanulta járni a maga útját, amelyet a kezdetektől (May B, 1981) karakteres munkák fémjeleznek. 1998 óta Lyon külvárosában vezeti koreográfiai központját, ahol nem kevés (művészi) rizikót vállalva igyekszik reflektálni a világra – táncon innen és túl.


Február 9. 20.30
Művész Mozi
Angelin Preljocaj: Hófehérke
(ARTE France, MK2 2009, 90’)

A Grimm mese táncos újrafeldolgozása, ahogy a világhírű albán származású francia koreográfus elképzelte Jean Paul Gaultier kosztümjeiben, Mahler zenére.
2011-02-07 19:00:00