Székely János - Caligula helytartója
In memorian Taub János
A kecskeméti Katona József Színház és a Thália közös produkciója, Székely János Caligula helytartója, Bagó Bertalan rendezésében, amelyet Taub János (fotó) emlékének ajánl a társulat. Bemutató: 2011. január 14-én, 19 órakor Kecskeméten, a Ruszt József Stúdió Színházban. 2011. január 20-án, 19.30 órakor Budapesten, a Thália Stúdióban.
Székely János erdélyi költő, író, drámaíró lassan húsz éve nincs közöttük. Kevés szó esik róla, pedig a maga idejében az erdélyi magyar irodalom egyik legelismertebb alakja volt. Hírnevét elsősorban drámáinak köszönheti, legismertebb műve a Caligula helytartója. Ez a verses formában írott történelmi tragédia az egyén és a hatom erkölcsi problémákkal terhelt viszonyát boncolgatja: hogyan lehet lehetetlen körülmények közé kényszerítve is embernek maradni.
Mit tehet az ember, ha főnöke egyrészt a világ, vagy legalábbis a Római Birodalom teljhatalmú ura, másrészt egy tébolyult, akitől minden kitelik, azaz Caligula? Végrehajtja a parancsot. Petronius, Caligula szíriai helytartója elindul tehát a császár aranyszobrával és azzal a utasítással, hogy a szobrot a zsidók jeruzsálemi templomában fölállíttassa. Mert - mint mondja - muszáj. De erre a zsidók azt mondják: lehetetlen. A darab kérlelhetetlen pontossággal mutatja be a helytartó kétségbeejtő helyzetét, és emberségéből fakadó tragédiáját.

Taub János (fotó: Peti Péter)
 
Bár ma már, a kelet-európai diktatúrák letűntével, kevésbé érvényes a darab politikai olvasata, Székely olyan általános érvényű morális kérdéseket feszeget, amiknek köszönhetően a dráma mit sem veszít naprakészségéből; a verses tragédia mindaddig érvényes marad, amíg létezik hatalom és a hatalomnak kiszolgáltatott ember.
Székely darabját 1978-as ősbemutatója óta többször is színre vittek határon innen és túl. A magyar színháztörténet kiemelkedő alkotása volt Taub János 1988-as szolnoki, és 1997-es Zalaegerszegi Caligula-bemutatója. A kiváló Kossuth-díjas rendező 2010 februárjában távozott közülünk. Az előadást az ő emlékének ajánlja a társulat.

 
 
 
 
 
 
A KECSKEMÉTI KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ÉS A THÁLIA SZÍNHÁZ KÖZÖS PRODUKCIÓJA

Székely János

Caligula helytartója

In memorian Taub János

Petronius - KŐSZEGI ÁKOS
Barakiás - DUNAI TAMÁS
I. Agrippa - KÖRTVÉLYESSY ZSOLT
Decius - HEGEDŰS ZOLTÁN
Lucius - PÁL ATTILA
Probus - FARKAS ÁDÁM
Júdás - P. GYÖRFFY ANDRÁS

Díszlet, és jelmeztervező: Vereckei Rita
Zeneszerző: Horváth Károly
Dramaturg: Hárs Anna
Világítástervező: Farkas József
Súgó: Arató Andrea
A rendező munkatársa: Vári János
Rendező: Bagó Bertalan

Bemutató:
2011. január 14-én, 19 órakor a Ruszt József Stúdió Színházban
2011. január 20-án, 19.30 órakor a Thália Stúdióban

[ kl ] 2011-01-14 00:58:00