Mini-a-túrák IV. Fekete képek
Trafó Kortárs Művészetek Háza 2010-12-11 15:00
A Mini-a-túrák sorozat negyedik részében maga a Tűzraktér az a szellemi műhely, amelyben a különböző művészeti ágak képviselői találkoznak és reagálnak egymásra. A közös kísérletezés eredménye ismét egy több etűdből álló előadás, amelynek során ezúttal a színház, a ruhatervezés, az új cirkusz és az animáció világában barangolhatunk – szó szerint.
 
„Játszadozunk, komolyan vesszük, kinevetjük, megmutatjuk magunkat. Szeszélyek. Goya Caprichos-nak nevezte őket. Az ő képeiből indulunk ki. Fekete-fehér rajzos ábrák egy korszakról, társadalomról. Gúnyrajzok. Feuchtwanger verseket csempészett Goyáról szóló könyvébe. Ezeket a verseket mi most kicsempésszük, a rajzok mellé állítjuk őket és engedjük, hogy hassanak egymásra. Különböző alkotók különböző nézőpontokat vetnek fel. A színház, a cirkusz, a videó, a divat világokat teremt. Kísérletünk során kiderül, mit is látunk ebből a világból, társadalomból Goya képein keresztül.” (Simor Ágnes)

A Trafó 2008 tavaszán indította el Mini-a-túrák című sorozatát, azzal a nem titkolt céllal, hogy fiatal művészeknek, művészeti csoportoknak adjon bemutatkozási lehetőséget. A „recept” mindig ugyanaz: (ötször) egy este – (esténként) négy produkció, különleges térhasználat, friss szemlélet, új csapatok, etűdszerűen rövid darabok.

RADIKÁLIS SZABADIDŐ SZÍNHÁZ

„Ahogy alakulnak a próbák, ahogy tisztulnak a vonalak, ahogy át- és egymásba és megint visszaérnek a motívumok, a káosz szépen elrejtőzik a formák mögé. Visszabújik oda. De ott marad. Mint aki tudja, hogy ő hozza létre, s joga van visszavenni. Mint az ördög a kenyérrel abban a mesében. Ott van velünk a bemutatókban is, készen arra, hogy bármikor kipattanjon. Én pedig a másik oldalon, hogy azonnal tetten érjem, ha kipattan. Ott zsibong a forma mögött. Őrületesen izgalmas. És köztünk ott vannak a színészek, az alkotótársaim, akik e kétféle figyelő erő harcában dolgoznak. Ha káosz nem pattan ki, akkor álom száll a szemekre.”
(Formanek Csaba)

ERDEI ILDIKÓ

Erdei Ildikó kalaptervező szeszélyes fejfedői, ruhái igazi fantáziaszülemények: öko alapanyagokból készülnek, hordhatóak, mégis szinte önálló teremtményekké válnak.
Furcsa lények.

TAURIN CIRKUSZCSOPORT

Pár éve a cirkusz kiszabadult megszokott zárt közegéből, és új utakat keresett magának… megszületett az, amit ma úgy hívunk: új cirkusz. Artisták, zsonglőrök jelentek meg az utcákon, a színházakban, a tánc világában – újabb és újabb, korábban lehetetlennek tűnő ötleteket valósítottak meg azok, akik a cirkusz formanyelvét szabadon és kreatívan használták. Ezek közül a fiatal, feltörekvő társulatok közül páran a Tűzraktérben próbálnak, egy közösen létrehozott gyakorlótérben: a Zsonglőrnegyedben. A Tűzraktér különlegessége, hogy sokféle alkotónak biztosít életteret, alkalmat kínálva arra, hogy a cirkuszi alkotók más művészeti ágak képviselőivel közösen összművészeti alkotásokat hozzanak létre. A most látható előadás is egy ilyen munkafolyamat eredménye.

A Taurin Csoport az Alternatív Cirkusziskola tanulóiból alakult 2007 nyarán – a fiatal artistákból álló csapat izgalmas cirkuszszínházat csinál, darabjaikat a technikai tudás mellett a művészi igényesség jellemzi. A társulat tagjait a magánéletben is szoros barátság fűzi össze, közös szenvedélyük a cirkuszművészet.

KROKOVAY FARKAS

Krokovay Farkas animációkészítéssel és háttérvetítéssel, képek és filmek egymásra montírozásával foglalkozik. Goya képei, szinte megmozduló jelenetei, eltúlzott alakjai különösen inspirálóak számára, hiszen ő is vetít - félelmeit, rémálmait vetíti a Caprichos sorozatban.
2010-12-08 19:00:00