Batsheva Dance Company (Izrael): Project 5
Trafó Kortárs Művészetek Háza / 2010.11.19 20:00
Best of Batsheva! A csaknem fél évszázados múltra visszatekintő Batsheva Dance Company ezúttal epizódszerkezetű kamaradarabokkal áll a közönség elé. Régi és új darabok, amelyeket a legendás koreográfus, Ohad Naharin 5 táncosnőre képzelt el.
 
A PROJECT 5 különböző korú és stílusú darabjai sokszínűségükkel, kifejező erejükkel ámulatban tartják a nézőt, miközben betekintést adnak a modernre épülő kortárs tánc fejlődésének történetébe is. Az esten a 4 kamaradarab mellett egy meglepetés is várja a nézőket!

Naharin 2008-as b/olerojának zenéjét Isao Tomita dolgozta át, a Park című trió Naharin 1999-es Moshe című darabjából érkezett erre az estére, az ezt követő kvintet Arvo Pärt zenéjére és Charles Bukowski szövegére született, és a program része az immár klasszikus Black Milk (1985) is. Különlegesség, hogy a Project 5 férfi és női változatban is létezik – Budapesten november közepén az 5 táncosnőre komponált koreográfiát láthatjuk majd.

„Naharin friss megoldásokat talál, bátran és lenyűgöző egyszerűséggel kezeli az anyagot, egyszerre mély, autentikus és meglepő. Az est minden darabja ritka élmény, ünnep.”
(Ruth Eshel a Ha’aretzben, 2008-ban, a bemutató után)

A Batsheva ma már fogalom a kortárs táncművészetben. Az 1964-ben, Tel-Avivban létrehozott együttes (mely egyik alapítója, Batsheva de Rotschild bárónő nevét viseli) repertoárját az évek során olyan világhírű koreográfusok műveivel gazdagította, mint Jerome Robbins, Glen Tetley, vagy John Cranko. Vezetői az 1980-as évektől a kortárs felfogáshoz közelebb álló koreográfusokat hívtak meg alkotómunkára, például Mark Morris és Ohad Naharin személyében.
Naharin a Batsheva Táncegyüttesnél, illetve az amerikai Julliard School of Musicban kezdte pályafutását. Előadóként az Egyesült Államok és Európa számos együttesének tagja volt. Első koreográfiáját 1980-ban hozta létre New Yorkban, azóta művei gyakran szerepelnek a Frankfurt Ballett, a Cullberg Ballet, a Lyon Opéra Ballet, valamint a Ballet du Grand Théâtre de Genève előadásában, de Naharin Maurice Béjarttal is dolgozott már.
„A társulat kezdeti affinitása a kortárs tánc felé azután egyre jellegzetesebb táncnyelvvé alakult, amint az itt felnőtt Ohad Naharin koreográfus és művészeti igazgató lett. Igaz, ő időközben New Yorktól egészen a Nederlands Dans Theaterig is koreografál, de munkája alighanem saját társulatában a leginkább meghatározó. Érzeteket, gondolatokat, struktúrákat állít színre, mintha mikrokozmoszokat fűzne egymás mellé. Nem magyaráz, nem indokol, hanem mindig újra megteremti az éppen aktuális mozzanat (éppen az ő beszédmódja ellenébe mennék, ha jelenetnek nevezném) saját, önálló és semmivel össze nem vethető világát. Ahogyan ő fogalmaz: „helyeket, ahol még sosem voltam.” (Sebestyén Rita Júlia)

Trafó Különóra november 19-én!
Az előadás kapcsán Sebestyén Rita Júlia színháztörténész, dramaturg, kritikus tart bevezetőt 18:30-tól a Trafó Kávézóban. A program ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!
2010-11-18 20:00:00