Reid Farrington (USA): Passió-projekt
MU Színház (1117.Bp. Körösy J. u. 17.) / 2010-12-01 18:00
A Kortárs Drámafesztivál keretében, angol és magyar felirattal, színház -installáció-film
 
Reid Farrington (USA): Passió-projekt

színház-installáció-film
Kortárs Drámafesztivál Budapest – US Focus (vendégország program - PS122)


„Ahogy Dreyer filmje, fénylő és kegyetlen szépségű Mr. Farrington munkája is.” – The New York Times

A Passió-projekt egy negyven perces performansz-installáció. A rendező, a hosszú időn keresztül a világhírű New York-i Wooster Group csapatát erősítő Reid Farrington, mozgás, vetítés és hang kollázsba sűríti Carl Theodore Dreyer halhatatlan klasszikusát, a filmtörténet utolsó nagy némafilmjeként számon tartott, 1928-ban készült Szent Johannát.

Farrington a film képsíkját térré tágítja, ahol az előadó a vetítés segítségével idézi meg Jeanne D’Arc perét, megkínzását és kivégzését. A kötelek és kampók határolta térben újra és újra elrendezett képkeretekbe feszített vásznak és az azokon megjelenő portrék a filmbeli szereplők valós térbeli helyzetét jelölik, így vonva be a nézőt a film valóságába, a per valóságába, mint szemtanút és cinkost a 30 milliméteres vetítők könyörtelen kattogásától kísérve. A vásznak és a villódzó arcok egy dinamikus struktúrát hoznak létre, egy élő szobrot, mely performansz és film határán egyensúlyoz.

A 9. Kortárs Drámafesztivál ezúttal amerikai alkotók munkáit hívta meg vendégország-programjába. Bemutatkozik New York egyik emblematikus helye, a kísérletező kedvű, konvenciókat feszegető és a színház fogalmának újraértelmezésére vállalkozó alkotók generációit elindító Performance Space (PS) 122.

Rendező: Reid Farrington
Előadó: Laura K. Nicoll
Közreműködők: Sara Jeanne Asselin, Janet D. Clancy, Austin Guest, Stephen O’Connell

Támogatók: NKA, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Trust for Mutual Understanding,Trafó – Kortárs Művészetek háza, MU Színház
[ MU Színház ] 2010-12-01 18:00:00