Csíky Gergely: Prolik (Ingyenélők)
Az egri Gárdonyi Géza Színház 2010. november 5-én mutatja be Csíky Gergely: Prolik (Ingyenélők) című tragikomédiáját, Máté Gábor rendezésében. A jelmezeket Füzér Anni, a díszletet Cziegler Balázs tervezte.
Az ősbemutató plakátja
 
Máté Gábor szerint ez az egyik legjobban játszható magyar dráma. Nem csoda, ha nagy sikere volt 1880. január 23-án, amikor a Nemzeti Színház bemutatta a darabot, hiszen realista igényű magyar társadalmi drámaként a hétköznapi életből jól ismert figurákat mutat a színpadon. Az előadás eladósodott, kölcsönökből élő szereplői ma is itt vannak közöttünk – mondja a rendező.
Csíky Gergely darabja mulatságos helyzetekkel, de fanyarul, sőt olykor szívbemarkolóan és kegyetlenül foglalkozik a társadalom szélére sodródott figurákkal. A történet egyik főszereplője egy sohasem élt szabadságvértanú álözvegye, aki egy hivatásától tisztességtelen üzelmei miatt eltiltott ügyvéddel és egy házasságszédelgő, lecsúszott nemes úrral igyekszik minél nagyobb előnyökhöz, pénzhez jutni, nem ismerik a kegyelmet és a jó szándékot, és készek bárki becsületén keresztülgázolni - saját boldogulásuk érdekében. A jelmezeket Füzér Anni, a díszletet Cziegler Balázs tervezte.
Csiky a "proletár", szót nem úgy értelmezi, nála a társadalom nyakán élősködő, nem dolgozó embert jelenti. A felszabadulás után a színházak felújították a darabot, címét megváltoztatták Ingyenélőkre, illetve Mákvirágokra.
Társadalomkritikai tekintetben A proletárok a Csiky-életmű legexponáltabb darabja, jóllehet a liberális-moralista Csiky a társadalmi valóságot ebben is örökéletűnek veszi, a bűnöket és hibákat pedig az emberi megigazulás rajzával akarja kijavítani. Csiky ugyanis a világgal csaknem úgy volt, ahogyan Mikszáth: írói magatartásában s együttérzésében hőseivel nem volt megbocsátás; nem akart senkit sem fölmenteni – vállalta csak, kissé szomorkás mosollyal mindazt, amit megértett.

Görög László
 
Kaszás Gergő
 
Vajda Milán Szabó Emília, Bozó Andrea, Mészáros Sára
 
Eötvös András
 
Mészáros Máté
 
Csíky Gergely

Prolik (Ingyenélők)

szereposztás

Szederváry Kamilla: BOZÓ ANDREA
Irén: MÉSZÁROS SÁRA
Zátonyi Bence: MÉSZÁROS MÁTÉ
Mosolygó: KASZÁS GERGŐ
Timót Pál: VAJDA MILÁN
Darvas Károly: ÖTVÖS ANDRÁS
Bankó Béni: GÖRÖG LÁSZLÓ
Elza, Bankó Béni neje: BARTSCH KATA
Borcsa: SZABÓ EMÍLIA
Klimóczi Endre: SCHRUFF MILÁN
Tulipán: SATA ÁRPÁD
Tulipánné: FEKETE GYÖRGYI
Ordas Péter: VENCZEL VALENTIN
Házmester: HÜSE CSABA

Díszlettervező: CZIEGLER BALÁZS
Jelmeztervező: FÜZÉR ANNI
Dramaturg: SIROKAY BORI
Zenei munkatárs: NAGY ZOLTÁN.
Súgó: SZECSKÓ ANDREA
ügyelő: HÓDOSI ILDIKÓ
Rendezőasszisztens: LÁZÁR RITA
Rendező: Máté Gábor

Bemutató: 2010.11.05.

[ pcs ] 2010-11-04 16:02:00