LIFT Fesztivál
MERLiN Színház / 2010-10-16 14:00
Ismerkedtél már LIFT-ben?
 
Idén ötödik alkalommal lesz lehetőséged erre a Labrisz Leszbikus Egyesület által szervezett Leszbikus Identitások Fesztiválján október 11-től 16-ig. Idén is lesz workshop, kiállítás, filmvetítés és buli: az összes tökéletes randiprogram két helyszínen, több napig.

Ebbe a különleges LIFT-be bárki beszállhat. Ha ismerkednél, barátkoznál, kulturálódnál, kérdeznél, vagy ha keresed a nőt magadban, esetleg csak moziznál, buliznál egyet... Gyere több száz nő közé, és ismerd meg a határtalan leszbikusokat, vagyis a határtalan nőt és önmagad.
A Művész Moziba várunk minden filmek iránt érdeklődőt, akik szeretnének többet megtudni a Nőről. A témák között találod a leszbikus politikai aktivistákat (Új-Zélandról), a menstruációt (egy szlovák lány életén keresztül), a szexualitás és nőiesség kapcsolatát (egyenesen Izraelből), a modern leszbikus kultúrát (természetesen Dániából) és az elmaradhatatlan romantikát (az örök romantikus Indiából). Október 12. és 14. között a Labrisz által készített "leszbikus herstory" interjúkból kaphatsz ízelítőt minden nagyfilm előtt.

A Merlinbe azokat várjuk, akik az interaktív programokat kedvelik. Ha Te is közéjük tartozol, akkor itt a helyed! Lehetőséged nyílik megkérdezni azt, amit eddig nem mertél, de az is lehet, hogy kérdezned se kell, és máris meghallod a választ. Nézd meg a témákat, és készülj a kérdéseiddel! Este már CSAK NŐK jöhetnek az Ösztrosokkal közösen szervezett buliba, ahol 10 órától fellép a The Syphilises, majd két teremben táncolhattok, ismerkedhettek hajnalig.
Program 2010

2010. október 11. hétfő / 20.00 A Topp nővérek/Topp Twins (Művész Mozi)
2010. október 12. kedd / 20.00 A bennünk élő Hold (The Moon Inside You) - Előtte: Her-sztorik (Művész Mozi)
2010. október 13. szerda / 20.00 A nyár magvai (Seeds of Summer) - Előtte: Her-sztorik (Művész Mozi)
2010. október 14. csütörtök / 20.00 Szia, leszbikusnak hívnak (Goddag mit navn er lesbisk) - Előtte: Her-sztorik (Művész Mozi)
2010. október 15. péntek / 20.00 Az utazás/The Journey (Művész Mozi)
2010. október 16. szombat MERLiN Színház - Egésznapos fesztivál
Napközben beszélgetésekkel, kiállítással, pókerbajnoksággal és rapid randival várunk, este pedig az Ösztrosokkal közösen rendezett bulival - két teremben. A fesztivál mindenki számára nyitott, nemtől, kortól, szexuális orientációtól függetlenül (az esti buli kivételével, amit csak nők látogathatnak).

Ha mindez nem volt elég, keress minket Facebookon is a pontos infókért, hírekért.
Részletes programleírás: www.liftfesztival.hu
A Labrisz Leszbikus Egyesület Magyarország első és eddig egyetlen leszbikus szervezete. Olyan társadalom létrejöttén dolgozunk, ahol a nőknek lehetőségük van szabadon megválasztani partnerüket, életformájukat, és félelem nélkül megélni és felvállalni identitásukat életük minden területén. Legfontosabb célunk a leszbikus és biszexuális nők önelfogadásának és láthatóságának erősítése és a szélesebb társadalommal való dialógus közösségi és kulturális programokon, publikációkon és az egyesület középiskolai programján keresztül.

„Melegség és megismerés" című programunk keretében órákat tartunk budapesti és vidéki középiskolákban és felsőoktatási intézményekben. A program célja a diákok és tanáraik melegséggel kapcsolatos ismereteinek bővítése, személyes élettörténeteken keresztüli érzékenyítése, tévhiteik eloszlatása, a megbélyegzés, kirekesztés elleni közös felelősségvállalás szükségességének tudatosítása. A foglalkozásokat két, erre a feladatra speciálisan felkészített, képzett vezető tartja, egy meleg férfi és egy leszbikus nő.

„Labrisz-könyvek" sorozatunkban eddig egy esszékötet (Leszbikus tér/erő), egy szépirodalmi kötet (Szembeszél), egy tanári kézikönyv (Már nem tabu) és egy önéletrajzi kötet (Előhívott önarcképek) jelent meg.

A Gobbi Hilda filmklub havonkénti rendezvénye azokat a kérdéseket veti fel, amelyek a hazai leszbikus és biszexuális nők személyes élményeit, társadalmi megítélését, jogi helyzetét érintik. A filmvetítéseket követő beszélgetések meghívott előadók segítségével, a közönség bevonásával zajlanak. Céljuk az egyéni tapasztalatok megosztása, lehetséges megoldások, utak megtalálása, a kisebbségi identitás megerősítése.

Rendszeres közösségi programjaink még a Labrisz lazuló és a Pikk Dáma játékklub, ahol kötetlen formában ismerkedhetnek, beszélgethetnek az odalátogatók.

Heti egy alkalommal irodai ügyeletet tartunk, amikor személyesen vagy telefonon megtalálhatnak minket az érdeklődők.

Rendszeresen részt veszünk a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivál szervezésében, női programokkal, workshopokkal.

2005 óta rendezzük meg a LIFT-et, azaz a Leszbikus Identitások Fesztiválját, melynek keretében filmvetítések, műhelyek, beszélgetések, kiállítások és koncertek zajlanak. A fesztivál fő célja, hogy kreatív alkotásokon keresztül segítse elő a láthatóbbá válást, és oldjon a leszbikusságot érintő sztereotípiákon. http://labrisz.hu/lift

Részben tagjainkból alakult meg a Budapesti Leszbikus Filmbizottság nevű kreatív munkacsoport, amely filmjeivel rendszeresen jelen van a budapesti és nemzetközi meleg filmfesztiválokon.

Fontosnak tartjuk a leszbikus archívum építését, a magyarországi leszbikus kultúra és történelem felkutatását és megismertetését. 2008-ban kezdődtek meg az ún. „leszbikus herstory" projekt munkálatai, azaz olyan nők megszólaltatása, akik a rendszerváltás előtt már felnőttként és leszbikusként próbálták önmagukat elfogadni. Az eddig elkészült interjúk anyagából dokumentumfilm készült (Eltitkolt évek), az interjúkból folyamatosan bővülő videó- és hangarchívumot, egy részükből pedig szerkesztett interjúkötetet tervezünk összeállítani.

Egyesületünk együttműködik más feminista, meleg és leszbikus, illetve emberi jogi szervezetekkel is: többek között a Háttér Társaság a Melegekért egyesülettel, a PATENT és a Szimpozion Egyesület tagjaival. Alapító tagjai vagyunk a Női Érdek ernyőszervezetnek és az LMBT Ernyőszervezetnek.
[ Merlin ] 2010-10-16 14:00:00