SZET: Storytelling
MERLiN Színház / 2010-10-14 19:00
Szabad Európa Társaság: Storytelling: Milyen a jó történet?
Vajon mi lehet közös az ókori eposzokban, a világvallások szent könyveiben, a véres drámákban, a hollywoodi szuperprodukciókban, egy romantikus regényben és a pesti humorban? Talán az, hogy történet nélkül egyik sem működik. Akár vallásról, filmről, vagy elitirodalomról, a Bibliáról, a Rómeo és Júliáról, vagy éppen a My Fair Lady-ről beszélünk, egyben biztosak lehetünk: jó sztori nélkül mindegyik bukásra van ítélve.

Ezt a jelenséget a pszichológus Roger Schenk azzal magyarázza, hogy mi emberek elsősorban történetekben gondolkodunk. Gyermekmesék, Jézus példabeszédei, Buddha tanításai és Rejtő novellái: a különböző történetek ma is egész életünkben elkísérnek bennünket. Persze fontosak a számok, az adatok, a tények. A világot mégis főleg olyan történetek révén értjük meg, amelyeket szüleinktől, barátainktól hallottunk, az iskolában tanultunk, vagy éppen a moziban láttunk.

Ezen a téren alig változtunk. Az első homo sapiensek esténként a horda vadászkalandjait idézték fel. Évezredekkel később a görögök a tűz körül Homérosz strófáit ismételgették, az előkelő londoni, párizsi szalonokban pedig Mary Shelley Frankensteinjén, vagy éppen Monte Cristo gróf bosszúján borzongtak.

Ma sincs ez másként. A jó történet szinte közkincs: felébreszti bennünk a hitet, a reményt, hiszen szükségünk van hősökre és tanulságokra, happy endre vagy tragédiára. Ezért járunk színházba, ezért olvasunk, ezért beszélgetünk. Felidézzük a klasszikusokat és közben mindenhol új történetekre vadászunk. A liftben és a kávézóban éppúgy, mint a kórteremben.

Nem véletlen, hogy a világon évente több száz történetmondó, „storytelling" fesztivált rendeznek. Európában és Amerikában egyaránt. De vajon Magyarországon van-e erre igény, fogadókészség? Egyáltalán, ma milyen történetekre vágyunk? Régiekre, vagy újakra? És kiktől kaphatjuk meg őket? A profiktól, azaz íróktól, humoristáktól, filmesektől? Esetleg az amatőröktől?

A Szabad Európa Társaság következő rendezvényén ilyen és hasonló kérdésekre keressük majd a válaszokat neves vendégek, gyakorlott előadók segítségével.

www.szet.eu

A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
[ Merlin ] 2010-10-14 19:00:00