Ibsen Ház – Művészeti, Oktatási és Közművelődési Központ
Összművészeti központ született Békés megye szívében
Új, multikulturális közösségi színtér nyitotta meg kapuit Békés megyében: az Ibsen Ház – Művészeti, Oktatási és Közművelődési Központ. A Norvég Alap támogatásából és a Békés Megyei Önkormányzat saját erejéből megvalósuló beruházás eredményeként megszületett központ kiemelkedő szerepet vállal a megye értékeinek közvetítésében.
 
„Ezer szó sem hagy az emberben

olyan mély nyomot,

mint egyetlen tett.”

(Henrik Ibsen)

 
A pályázatot a Békés Megyei Önkormányzat 2006 márciusában nyújtotta be Békéscsaba város központjában, a Békés Megyei Jókai Színház mellett található, korábban középiskolaként működő műemléki épület felújítására és funkcionális megújítására. A 2.814.762 Euro összköltségű pályázatot (0019/NA/2006-1ÖP-3) a Norvég Külügyminisztérium 2007 decemberében 2.392.548 Euro támogatásban részesítette a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül. A Békés Megyei Önkormányzat 52.5 millió Forint saját erővel, az Európai Uniós Önerő Alap pedig szintén 52.5 millió Forinttal támogatta a 2008. augusztus és 2010. szeptember között magvalósuló fejlesztést.
A pályázat célja Békéscsaba történelmi városközpontjában lévő, történelmi jelentőségű műemlék épület felújítása és többfunkciós közcélú hasznosítása révén az Ibsen Ház - Művészeti, Oktatási és Közművelődési Központ létrehozása.

Henrik Johan Ibsen (1828. március 20. – 1906. május 23.)
 
A központban képzési, közművelődési, kulturális, színházi, bábszínházi funkciók, valamint a Békés Megyei Civil Szolgáltató Központ kapnak helyet. Az új funkciók kialakítása és későbbi működtetése szakmai partnerek, a Békés Megyei Jókai Színház, a Harruckern János Közoktatási Intézmény által működtetett Fiatal Színházművészeti Tanház, a Békés Megyei Napsugár Bábszínház, a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. Kézműves Szakiskolája és Alapfokú Művészeti Iskolája, a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. Kulturális Irodája, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete bevonásával valósul meg.

A projekt keretében az épület fizikai felújítása (eredeti hasznos alapterület 1.287 m2, a felújítás után a hasznos alapterület 3.525 m2) mellett színpadtechnikai berendezések, fény- és hangtechnikai eszközök, bútorok, konyhatechnológia, kávézó és étterem berendezései, valamint informatikai eszközök kerültek beszerzésre. Kidolgozásra került a központ működésének szabályzata, emelt szintű szolgáltatásokat nyújtó honlap készült, projekt záró rendezvény került szervezésre és nyilvánossági eszközök (záró rendezvény, szórólap, plakát, meghívó, brossura, CD) készültek.

 
A fejlesztésnek közvetlenül és közvetetten is jelentős pozitív gazdasági és társadalmi hatásai vannak. A projekt eredményeként új munkahelyek létesülnek. A helyi szinten történelmi jelentőségű műemléki épület felújításának és abba kulturális funkciók telepítésének köszönhetően javul a térségben lakók életminősége.
A központ és annak épülete önmagában, vagy a turisztikai élményhálót kiegészítve jelentős turisztikai kínálati elemmé válik, elősegítve az idegenforgalom fejlődését, növelve a városba, a térségbe látogatók számát. A képzési, közművelődési funkciók közvetlenül segítik a képzettségi szint emelését. A Békés Megyei Civil Szolgáltató Központ működése elősegíti a helyi közösségek és a közösségek közötti együttműködés fejlődését, amely szintén további pozitív társadalmi hatásokat generál.

 
A beruházás egyik részeként modern, alsó és felső gépezettel, beépített forgóval rendelkező színpaddal, kiemelhető oldalfallal felszerelt 120 férőhelyes stúdiószínházat alakítottak ki, melyben lehetőség lesz arra, hogy a mai modern törekvéseket felkarolva alternatív művészeti műhelyként funkcionáljon. Emellett klasszikus kamaraszínházi produkciókkal is találkozhat a közönség az új színházi épületben, mely a belső udvar ideiglenes lefedésével nyári szabadtéri előadások színteréül is szolgálhat.

A sétálóutcára nyíló kávéház és étterem valódi kulturális műhellyé formálhatja Békés megye összművészeti központját. Remek helyszíne lehet a kulturális eszmecserének, művészetek és emberek találkozásának, a boldog békeidők hangulatát idézve.

 
A Békés Megyei Önkormányzat egy Magyarországon egyedülálló kezdeményezést indított útjára, az Ibsen bérletrendszert. Az Ibsen Házhoz kapcsolódó összművészeti termékcsomag hét megyei kulturális intézmény legszínvonalasabb programjaiból kínál korosztályokra specializálódva egy-egy összeállítást.
A produkciókat létrehozó intézmények: Békés Megyei Jókai Színház, Békés Megyei Napsugár Bábszínház, Bárka Irodalmi Folyóirat, Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum, Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Békés Megyei Levéltár, Békés Megyei Szimfonikus Zenekar.

 
Az évados rendszerű, különleges bérletek biztosítják, hogy a kultúra-fogyasztók jutányos áron, a választás kényszere nélkül juthatnak hozzá a minden művészeti ágat átfogó produkciókhoz.
A bérletrendszer 6 korosztályra specializálódva kínál tartalmas szórakozást: a Kismanó, a Gyermek, a Junior I., a Junior II., a Prémium, valamint a Szenior bérlet kifejezetten egy-egy meghatározott korcsoport igényeit, érdeklődési körét igyekszik kielégíteni.

 
Ugyanakkor az Ibsen Bérlettel egy időben elindított kedvezményrendszerrel egyéb lehetőségek birtokába is kerülhet: a megye 40 településének majd 100 üzletében vásárolhatja le bérletének árát. (További információért keresse fel a Kedvezményrendszer menüpontot!)
Mindezt pedig már saját lakhelyén is elérheti, hiszen a megye 18 információs és értékesítési irodájában válthatja meg bérletét.

Forrás:ibsenhaz.hu

[ kadelka ] 2010-09-27 02:25:00