Összefogással a fogyatékosért
Gondolatok a fogyatékosokról a "sérült gyermekek napja" kapcsán. A budapesti állatkert az ÉFOÉSZ-szel közös immár hagyományosnak tekinthető rendezvényén látta vendégül a sérült gyermekeket.
Az értelmi fogyatékosok társadalmi beilleszkedése még csekély fogyatékosság esetén is nehézségekbe ütközik. Bár különböző egyesületek, szervezetek és orvosi intézmények összefogásával ma már sok olyan a szülőket, a család életét is segítő rehabilitációs program működik, amely néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, az elért eredmények ellenére a fogyatékosokkal a társadalom nem igazán tud mit kezdeni. Hiszen a kapitalizmus kevésbé humánus versenyében a csökkent munkaképességűeknek nem jut lehetőség. Ezért a mindenkori kormányok illetve az állam folyamatos segítsége és irányítása is szükséges ahhoz, hogy a fogyatékosok megtalálják helyüket társadalmunkban, és meglévő tehetségüket vagy adottságaikat saját és alkalmazóik hasznára kamatoztassák.
További nehézséget jelent számukra, hogy fogyatékosságuk fizikai megnyilvánulása miatt környezetük sokszor elutasító. Emiatt a mentálisan kevéssé sérülteket is gyakran ellenérzéssel fogadják egészséges társaik.
Pedig a fogyatékosok, különösen a fogyatékos gyermekek fejlődési perspektívái szélesednek, ha egészségesek közösségében kapnak helyet. A környezet visszautasítása azonban még inkább visszavetheti szellemi, lelki, testi fejlődésüket. Az elutasító magatartás megváltoztatásának egyik eszköze az oktatás-nevelés. Az iskolák, a család nevelőmunkájának eredményeként a társadalmi szakadék áthidalható. Mindez mutatja, hogy ezen a téren is elsődleges a segítő szándék politikai deklarációja, valamint a megfelelő állami források elkülönítése.
Az emberi méltóság megtartását, a beilleszkedés lehetőségének megteremtését célként kitűző intézmények közül az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége az értelmi fogyatékos embereket, szüleiket, hozzátartozóikat, valamint segítőiket fogja össze. 21 éves megalakulása óta segíti a hazánkban élő közel 70-80.000 rászoruló gyermeket, felnőttet valamint a családokat. Az egyesület többek közt azért is harcol, hogy a fogyatékos, sérült emberek is érvényesíthessék azokat az emberi jogokat, amelyek a társadalom bármely tagját megilletik. Megyei és városi szervezeteik az ország minden részében elősegítik a fogyatékos emberek társadalmi integrációjának lehetőségeit, együttműködnek a megyei és városi önkormányzatokkal, intézményekkel az érdekérvényesítésben. Önállóan szolgáltatnak, szerveznek kulturális, sport és közösségi rendezvényeket.
A Képen Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke az állatkertben köszönti a gyermekeket és a pedagógusokat.
A gyermekek önkibontakozását segítő szabadidős tevékenységek részét képezi a 11 éves múltra visszatekintő "Sérült gyermekek napja az állatkertben" rendezvény. Az idei, szeptember 23-án tartott rendezvény fővédnöke Gy. Német Erzsébet főpolgármester jelölt volt. Az állatkert ezen a napon nem csak a gyerekeknek nyújt felejthetetlen élményt, hanem a látogatókat is közelebb hozza a fogyatékosokhoz, akik nem csupán bekerülnek a látogatók látótérben, hanem megismertethetik képességeiket is. A sérültek számára a programok mindegyikének fontos szerep jutott az érzékszervi tapasztalok bővítése, valamint a közös, összehangolt cselekvés gyakorlása terén. A gyermekek részére felhőtlen szórakozást nyújtó egész napos programok lehetőséget kínáltak az interaktív tevékenység továbbfejlesztésére. A kiállított tárgyak felhívták a látogatók figyelmét arra, hogy a sérült emberek is képesek lehetnek az alkotómunkára, és akár művészi érzékenységgel is bírhatnak.
Merített papírba zárt levél Amerikai óriás csótány
 
Az iskolák saját műsoraikkal szerepeltek, a közös játékra és éneklésre a bejárattal szemben felállított színpadon került sor. Hogy a szórakozás még édesebb legyen, a közelben csoki osztásra is sor került. Ugyanitt a több ezer éves keleti hagyományokra visszatekintő növényi eredetű (henna) festékkel végzett testdíszítésre is mód nyílt. A gyermekek nemcsak az állatsimogatóban kerülhettek érintés közelbe az állatokkal, hanem a Japánkertben kialakított Tapogatóparkban is. A legnagyobb érdeklődést a miniatűr fehéregér, és az óriás méretű amerikai csótány váltotta ki. A kézműves foglalkozások közül a gyerekek megismerkedhettek például a 17-18. században alkalmazott papírmerítés rejtelmeivel. A zúzóműben összezúzott, merítőkádba öntött pép lécre szegezett szitába merítése után a papírt sajtolóban vízmentesítették, és a kis méretű ívekbe egy-egy szép formájú levél, vagy virágos növényke került. A gyerekek ezekből kaphattak. A tigriskifutónál arcfestésre került sor. A Barlangtermeben a világhírű professzorok nevével fémjelzett Bárczi Gusztáv Speciális Oktatási Intézmény foglalkozásain készült kézműves alkotásokat állították ki.
Szeptember 23-án mindezért az állatkertet illeti köszönet.
 
[ Garami Márta ] 2002-09-25 20:43:00