Máriáss levél 6
„Levél nővéremnek”…
Miért Cseh Tamás nóták, miért nem Bereményi, hisz az ő szövegei a bombasztikusak… Negyven évtized múltán, 2010 – augusztus 8.-án megtört a jég, előtérbe került Bereményi Géza szikrázó szövege. (Tán azért dúdolom azóta is, unos-untalan: Szikrák a széélben…) S majd Ő maga az est végén, a tapsnál, a fiatalok kihúzták a fénybe. Gyermeki mosollyal fogadta a lelkes közönség bravózását.
 
Kedves Ildikó!

Rég volt már, hogy levelet írtam, mert a kultúra elkerült, s mit zavarjalak értéktelen ügyes- bajos dolgaimmal, bölcsességfog, tüdő rák, gyerekek jönnek, gyerekek mennek, zajlik életük és életünk. Gőzölög a nyár, s egy éve, hogy elment Csehtamás. Tudod a nyár Kővágóörsé, Tamásnak is kedvenc lakhelye.”Maradunk itt, itt maradunk” Popovics László, nagyon dicséretes módon, a falu közepén kialakított egy több funkciós házat, s hisz a kultúrában, ebben a kulturálatlan világban. Ez már jó. Nívós műsor Kővágóörsön. Így esett, hogy Tamás tiszteletére, szervezői segítséggel elkerült hozzánk a:

 
Füst a szemben - Cseh Tamás dalaink

A Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar, harmadéves színész hallgatóinak, Cseh Tamás koncertje – hálával emlékül.

Előadták:

Zenei vezető-mesterségtanár, rendező: Rozs Tamás

Osztályvezető tanár: Mohácsi János
Zsupsz, Tanár Úr! Be a Balaton közepébe a gyerekeket, biztos megtanulnak ösztönből a csónakjáig elúszni. Ahogy egy prózai osztály megtanult énekelni, több hangszeren játszani. Megmondva az őszintét, nem tudnék kiemelni senkit, s nem is akarok. Magabiztos, ügyes, magukat, egymást, a szöveget nagyon fegyelmezetten szolgáló fiatalok, saját hangszereikkel kísérve, magukat, s egymást, új megközelítést feszegetve, de nem bántóan, s önkényesen. Újra elcsodálkozom a magyar nyelv kifogyhatatlan gazdagságán, s Bereményi virtuozitásán. Most vettem észre, hogy viszonylag elég szűk oktávtávban dolgozott ez a két „őrült”. Persze minden nagy művész egy képet fest, összes dalában egy dalt ír, összes könyve egy történet, de Ők ketten voltak, s ez már súrolja a tudathasadás küszöbét. Hallom, összehasonlították őket szovjet, francia, s más világhírességekkel. Kész röhej. Őket nem lehet senkihez sem hasonlítani, annyira egyedien tartották egy országban a lelket. A fiataloknak való dalok, hangosan peregtek, s csendben az én emlékeim.

Mikor a hetvenes évek elején Tamás Jancsóéknál énekelgetett. Csak úgy, szórakozásból. Magának, s nekünk. „Fúj a szél, s a fagy kígyója sziszeg”… Emlékszel? Emlékezned kell, hogy ne maradjak egyedül. Emlékszel ugye, mikor Tamás bejelentette, hogy fellép a 25. Színházban. S én aggódtam, hogy: Azt nem lehet, hisz hunyorogni fog a reflektor fényétől, s azt nem szabad. Igen ott szorongtunk, drukkerek és hunyorgott és sikere volt, mint aztán évtizedeken keresztül. S mikor már kétséget kizárólag befutott, dohogtam. Emlékszel? Emlékezned kell, hogy ne maradjak egyedül. - Miért Cseh Tamás nóták, miért nem Bereményi, hisz az ő szövegei a bombasztikusak… Negyven évtized múltán, 2010 – augusztus 8.-án megtört a jég, előtérbe került Bereményi Géza szikrázó szövege. (Tán azért dúdolom azóta is unos-untalan: Szikrák a széélben…)

 
S majd Ő maga az est végén, a tapsnál, a fiatalok kihúzták a fénybe. Nem. Nem, Ő nem hunyorgott. Gyermeki mosollyal fogadta a lelkes közönség bravózását. Mint az a kisfiú, ki megkapta áhított ajándékát, s örömében nyakig elpirul. Mintha törékeny teste felemelkedett volna a földről, mint ki átlép az árnyékból a fénybe. A lelke emelkedett fel. De úgy isten igazából. Nagyon megkapó pillanatok voltak. Mindenki örült.

 
Én meg elindulok az esti utcán, mit Te annyit koptattál Csehtamás, utánozhatatlan keser- édes mosolyoddal csak Téged látlak. „Micsoda útjaim voltak nekem, szólt”… S egy sírás nélküli könnycsepp legördül arcomon.

Kedves Nővérem!

Ennyit az elmúlásról, s az új generációk kivirágzásáról. Velünk is így volt, csak akkor ösztönösen csináltuk, mint ezek a fiatalok is, így nem vettük észre. Aztán jön egy kor, sok történés után, ahol csak annyi jut eszembe, hogy:

Vigyázz magadra, ha már más nem teszi. Szomorkás dúdolásomat nyeli el a falusi sötétség:
lá-lá-lá-lá HEJ-HEJ-HEJ-HEJJJJJJJJJJJJJJ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Máriáss, a húgod

(Emlékezzünk, hogy ne maradjon egyedül.)

2010-08-21 15:02:00