Gabnai Katalin nyerte a Magyar Rádió drámapályázatát
Gabnai Katalin (fotó) A jó élet című színdarabja nyerte a Magyar Rádió (MR) 4,5 millió forint összdíjazású drámapályázatát, melynek legjobb darabjait ősszel hallhatja a közönség. Adta hírül az mr1-kussuth rádió.
Gabnai Katalin A jó élet című színdarabja nyerte a Magyar Rádió (MR) drámapályázatát. A győztes pályamű jutalma kétmillió forint. A második díjat Benedek Szabolcs: A tárogató című munkája kapta, pályadíja 1,5 millió forint. A harmadik helyezést megosztva két dráma érdemelte ki, Lanczkor Gábor: A malária és Péhl Gabriella: Patthelyzet című írása, jutalmuk egyenként félmillió forint.
„Rengeteg ember érezte pályázati kiírásunkat bíztatásnak az írásra, valamiféle kihívásnak. Összesen 413 érvényes pályamű érkezett, többek között az Egyesült Államokból és Kanadából is. A több száz beküldött mű azt jelzi számunkra, sokan, sokfelé hallgatnak minket” – mondta Solténszky Tibor, az MR1-Kossuth Rádió Művészeti Produkciós Szerkesztőségének a vezetője.

 
A 4,5 millió forint összdíjazású pályázatra a kortárs írók olyan drámai műveket küldhettek be, amelyek rádiójátéknak, illetve színpadi bemutatásra is alkalmasak lehetnek. Az elvárások között szerepelt, hogy a pályaművek magas irodalmi színvonalon ragadják meg korunk jellemző problémáit, hangulatait, életérzését. A pályázat nyílt és jeligés volt, azon bárki nevezhetett, magyar nyelven írott, új irodalmi művel. A 2009 őszén, a Színházi Világnapon meghirdetett pályázatra 413 mű érkezett, melyeket az az MR1-Kossuth Rádió Művészeti Produkciós Szerkesztőségének munkatársai válogatták, majd a zsűri elé terjesztették. A zsűri így 46 darab pályaművet értékelt.

A zsűri tagjai Bereményi Géza, Gothár Péter, Marton László, Molnár Piroska, Radnóti Zsuzsa és Solténszky Tibor voltak. „Lelkesítő a műfaji sokszínűség: a cigánymesétől, a szociografikus darabokon át a költői színművekig nagyon széles volt a spektrum” – nyilatkozta Radnóti Zsuzsa dramaturg, a zsűri elnöke.

A Magyar Rádióban évente átlag 50-60 irodalmi adaptáció, illetve rádiójáték hangfelvétele készül el. A művészi felolvasás, a hangoskönyvek elterjedésével a műfaj törzsközönsége jelentős számban gyarapodott. Az őszi szezonban terveink szerint a nyertes pályaművekből rádiójátékok készülnek az MR stúdióiban.

Forrás: mr1-kossuth.hu

[ k.l. ] 2010-06-01 17:02:00