Óriások a 30. AEGON-esten
Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad 2010-05-27 19:00
Immáron a 30. alkalom következik a Képzett társítások - AEGON-estek sorozatában, s bár megszokhattuk, hogy eddig is a hazai művészeti élet kiválóságai, érdekes egyéniségei léptek fel itt, ezúttal három világnagyság lesz Alföldi Róbert vendége: Esterházy Péter író, M. Tóth Géza animációs rendező és Oláh Kálmán zongorista-zeneszerző. Egyébként mindannyian kerek születésnapot ünnepelnek az idén....
 
A 30. AEGON-est író vendége Esterházy Péter, akivel minden újabb találkozás újabb élményt jelent, különösen, ha a beszélgetés mellett ő maga olvas fel a saját műveiből, ahogy most is hallhatunk részleteket Esterházy Péter új, az Ünnepi Könyvhétre megjelenő, Esti című könyvéből.

Mivel a Képzett társítások címnek megfelelően ez nem egyetlen művész önálló estje, hanem az az érdekes, hogy mit tudnak a sorozatszerkesztő, Eszéki Erzsébet által egymáshoz társított művészek így, együtt nyújtani, természetesen most is lesz másik művészeti ágat képviselő, másik vendég. M. Tóth Géza Maestro című, 2007-es animációs filmjét az Amerikai Filmakadémia a Legjobb Animációs Rövidfilm Oscar-díjára jelölte, az öt jelölt egyikeként szerte a világon sokfelé láthatták a nézők a szellemes kisfilmet. Legújabb, filozofikus és finom humorú kisfilmje, a Mama láttán választotta őt Eszéki Erzsébet Esterházy Péterhez. Az csak utána tette fel a pontot az „i”-re, hogy M. Tóth Géza életrajzát olvasva feltűnt: ő is kerek születésnapot ünnepel az idén!

A május 27-i AEGON-esten a nemzetközi zenei élet egyik legjelentősebb zeneszerzője, zongoristája, az idén 40 éves Oláh Kálmán improvizációt hallgathatja meg a közönség, ő reagál ezúttal Esterházy Péter felolvasásaira és mindarra, ami az esten hallható, látható.

További információk:
www.aegondij.hu

Esterházy Péter fotóját Dobó László készítette.
[ E. Zs. ] 2010-05-27 19:00:00