Kiss Márton: Pilonon
MERLiN Színház / 2010-05-12 19:30
misztikus masszázs egyben (90')
 
Szereplők:
Galán Angéla/Alberti Zsófia, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Orosz Ákos, Szűcs Péter Pál, Vári-Kovács Péter, Vesztl Zsófia

Zeneszerző: Zombola Péter
Világítás: Kiss Rudolf Péter
Dramaturg, dalszerző: Balla István
Írta és rendezte: Kiss Márton

*
„...Egy álló bolygón arra vártál,
hogy valahogy rendbe jöjj,
nyugodj meg, nem hibáztál,
csak nem passzol rád ez a bőr...
*


„...Utálom a lyukas zoknit. Irritál. Iszonyatosan. Hogy lyukas. Gusztustalan.
Az élet értelmetlenségére emlékeztet. A fekete lyukra. Hogy nincsenek törvények.
Semmi szabály. Vagy, ha létezik is valami, akár isten, vagy más, felülírható. Hogy valahol mindig kilóg a kislábujj. ..."
„Parásít, Ironizál, Létkérdez, Orrba vág, Nevettet, Ordibál, hogy, Nézzed meg!"

„Kommunikációs csődhelyzetről szól a dráma (mert ez a színpadi szöveg töredezett monológokból és dialógokból álló, de mégiscsak szabályos egész mű), arról, amiben élünk, és ami körülvesz bennünket. Nem hazudik, nem patetikus, ellenben önazonos és útkereső. A színészek (Galán Angéla, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Orosz Ákos, Vári-Kovács Péter, Vesztl Zsófia) karakteres alakokat, archetípusokat és típusokat egyaránt felvonultatnak, és ami a legjobban tetsző, hogy a rövid kis jelenetek főszereplői mögött nem csak manír és technika, hanem végigondolt, kidolgozott, élettel rendelkező figurák állnak. Kiss Márton dolgoztatja a színészeket: hol kvázi Schimmelpfenniget, hol Csehovot, hol burleszket, hol melodrámát játszat velük, és mégsem válik katyvasszá, az elklektikum valódi drámai minőséget és valóságközeli színházat eredményez. Önfeledten jól szórakozunk általuk (az énekórán és a kozmetikai szaksuli masszírozás-dalán kiváltképp), de a mulatság kesernyés ízt kap, ám ettől lesz igazán tartalmas. A főszerepet Szűcs Péter Pál kapta, talán a játssza nem is igazán jó szó, mert képes azonosságot mutatni a figurával: bizonytalan, mert minden bizonytalanná teszi, sodródik, mert nincs biztos kapaszkodója, önmagát megtagadni mégsem képes, értékpreferenciáiban nem ingathatja meg semmi. Szűcs kisfiú marad felnőttként is, megőrizte önmagát. Az előadás által felvetett kérdés, hogy lehet-e így, vagy mindenképpen fel kell adni önmagunkat, hogy „valami" lehessen belőlünk. A végkicsengés azt sugallja: talán nem."
(Ugrai István, www.szinhazajanlo.hu)

Ha véleménye, kérdése van az előadással kapcsolatban, kérjük írja meg a pilonon@freemail.hu email címre.

Jegyár 1500 Ft, diák 1200 Ft, SZFE diák 500
Jegyek kaphatók a Merlin Színházban (V. Budapest, Gerlóczy utca 4.)

Jegyfoglalás e-mailben: kovacs.andrea@merlinszinhaz.hu
Jegyvásárlás interneten: http://merlin.jegy.hu, www.jegymester.hu, www.ticketportal.hu
[ Merlin ] 2010-05-12 19:30:00