Hólyagcirkusz Társulat: Kant
MERLiN Színház / 2010-05-06 19:30
Thomas Bernhard Immanuel Kant c. műve alapján, Matkovics Ágnes fordításának felhasználásával az előadást létrehozta a Hólyagcirkusz Társulat (65')
 

Szereplők:
Székely B. Miklós
László Lilla
Szabó Domokos
Erdős Sára
Nádasi László
Rácz Attila
Szőke Szabolcs

Zene: Szőke Szabolcs
Díszlet: Szőke Dániel Bogdán, Szőke Dávid
Fény: Hlinka Mónika

"A történet törlõdik történelem és a valóság: a neves német filozófus, Immanuel Kant utazik hajóval Amerikába (csakúgy, mint a felesége, a szolga és egy papagáj, aki rendkívüli ajándékot tárolni az agy Kant bármit mond), hogy a végrehajtott működését és a glaukóma, hogy megkapja a tiszteletbeli doktori mértékben a Columbia Egyetemen. Annak ellenére, hogy utálja az amerikai, aki egyetért azzal, csere foglalkozik: ő hozza Amerika oka és Amerika ad neki, hogy a látását. Az ő érkezése is üdvözölte elmebaj orvosok és hozott egy elmegyógyintézet. Állapota a filozófus a történelem is ugyanaz az állapota, hogy a beteg egy diliházba."
(Google gyorsfordítás a Centre for Asian Theater oldaláról)

"Hajóskapitányként a tengeri távolban a nézők minden mocorgását, reakcióját figyelő impozáns, fehérszakállú, vén tengeri medve áll középen. Az ő figyelmes tekintete fogadja a kis szobába érkezőket. Kesztyűt húz. És a drótköteleket megszólaltatja. Különböző hangmagaságú hangszerekké válik a díszlet. Még egy vonóval megszólaltatható trombitán is zenél. Kíséri a dalbetéteket. S hogy el ne felejtsem: utazóláda felhajtott belsejében csembaló rejtőzik. Kant felesége azon kíséri az éneklő Szabó Domokos, Rácz Attila, Nádasi László (sőt: Székely) énekelő színészeket. A zenét a hajóskapitány Szőke Szabolcs szerezte. Erdős Sárának van egy éles mosolya. Azt használja a másfél órás előadás során.
Mint a veretesen dadogó tájékoztató állítja - ha jól vettem ki a szavakból - a történelem és valóság „törlődik" vagyis érvénytelen a cselekményben, de lehet úgy is értelmezni, hogy összemosódik a kettő egymással.
A 18. században élt tudós állítólag azonban soha életében nem hagyta el szülővárosát, Königsberget. Nemhogy tengeri utazásra nem vállalkozott, de a város közelében lévő Balti-tengerpart sem keltette fel érdeklődését."
(MGP, http://nol.hu/kult/kant_a_holyagcirkuszban)(fotók: Szőke Dániel Bogdán)

"Hogy pontosan mi is a baj, egészen konkrétan nem derül ki - és nem is biztos, hogy ki kellene derülnie -, de az előadás egésze szorongató kilátástalanságot közvetít. Pedig a Hólyagcirkusz társulatának játéka korántsem depresszióval teli szomorkodós hangot üt meg, sokkal inkább az abszurditás humorára hegyez ki mindent. A sajátosan rájuk jellemző, visszafogott ritmuskezelés miatt minden epizód és párbeszéd szinte a végletekig lassul, és végletesen groteszkké élesedik. Az akciók valamiféle álmossággal telített térben zajlanak le, ahol a fordulatokon sokszor maguk a szereplők is önreflektíven meghökkennek, mintha maguk sem értenék, mi is történik körülöttük. Ehhez kapcsolódik a különös tárgyakon megszólaló zene (ezúttal hordókba vezetett madzagok, egy láda mélye, és egy hangtölcsérrel kiegészített hegedű muzsikál), amely különcsége folytán megerősíti az önreflexiót, és kizökkent a színpadi eseményekbe való belefeledkezésből. Mindezek a különös áttétek és csavarodások a zavarodott bágyadtsággal kiegészülve különleges atmoszférát teremtenek."
(Sz. Deme László: Baj van!
http://www.szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=35405:baj-van&catid=13:szinhazonline&Itemid=16)


2009. november 19. csütörtök / 19.30_BEMUTATÓ

Jegyár 1500 Ft, diákjegy 1200 Ft
Jegyfoglalás e-mailben: kovacs.andrea@merlinszinhaz.huEz a cím védelemre kerül a spamrobotok ellen, engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse , info@merlinszinhaz.huEz a cím védelemre kerül a spamrobotok ellen, engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse
Internetes jegyvásárlás: http://merlin.jegy.hu, www.ticketportal.hu, www.jegymester.hu
[ Merlin ] 2010-05-06 19:30:00