PFZ-koncert új nevekkel
Művészetek Palotája 2010-04-23 19:30
A Pannon Filharmonikusok április 23-i budapesti koncertjén a műsor változatlan, a bérletsorozat negyedik hangversenyén viszont az európai légtérzárak és az utazási feltételek kiszámíthatatlansága miatt megváltozott a koncert karmestere és vendégművésze. A hangverseny műsora a finn zeneszerző, Sibelius ritkán hallható műveire épül, ezért rendkívüli szerencsének mondható, hogy a magyar származású, évek óta Finnországban élő és alkotó Bogányi Tibor vezényletével a koncert műsora változatlan marad. Mendelssohn e-moll hegedűversenyét Kelemen Barnabás adja elő a 23-i koncerten, a Művészetek Palotájában.
A Pannon Filharmonikusok (PFZ) legközelebb április 23-án hallható Budapesten, a Művészetek Palotájában, a PFZ-bérlet következő, negyedik koncertjén az éppen itthon tartózkodó, jórészt Finnországban dolgozó Bogányi Tibor vezényli a zenekart, az est szólistája Kelemen Barnabás lesz. A műsor a következő:

2010. április 23-a, péntek, 19.30

R. Strauss: Intermezzo — Keringő, op. 72
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64
Sibelius: 3., C-dúr szimfónia, op. 52
Sibelius: Lemminkäinen visszatérése, op. 22

Vezényel: Bogányi Tibor
Közreműködik: Kelemen Barnabás - hegedű


Richard Strauss örvendetesen hosszú életében elindított, átélt és bölcs, emelkedett lírával szinte befejezett egy századot, az annyi vihart, ellentmondást, szélsőséget és izmust felvonultató huszadikat. A századfordulón a progresszív irányzat erős képviselője, majd a Salome és az Elektra című operák megírása után a konzervatívabb irány művelőjévé válik. A hangversenyen felhangzó Intermezzo-ja ez utóbbi korszakából való.

Kevés embert áldott meg a sors annyi tehetséggel, jómóddal, alkotókedvvel és invencióval, mint Felix Mendelssohn-Bartoldy-t, aki rövid életében szinte mindem művészeti ágban – természetesen legkiemelkedőbben zenében – tudott eredetit, figyelemreméltót alkotni. Az a könnyedség, melyet szimfonikus zenéjében megfogalmazni képes, máig utánozhatatlan. Egy új típus, a mendelssohn-i scherzo megalkotója, amely lépten-nyomon fel-felbukkan súlyosabb hangvételű, történelmi vagy tájélményeket idéző darabjai mellett, így e-moll Hegedűversenyében is. Boldog dallamosságú, virtuóz légiességű muzsika ez.

Jean Sibelius a finnek talán legismertebb, de mindenképpen legjobban tisztelt zeneszerzője. Korai alkotói periódusában a romantika, elsősorban Brahms hatása alatt állott. Európai tanulmányútjáról hazatérve azonban a finn nemzeti zeneművészet lelkesítő célja jegyében újul meg művészete. A népköltészettől, hazája mitológiájától és a természettel való szoros kapcsolattól inspirált műveket komponált. Hét szimfóniája közül a felhangzó Harmadikat letisztuló zenei eszközhasználat és egyedi formai megoldások jellemzik.

[ E. Zs. ] 2010-04-23 19:30:00