Peace NO. 28. - Érkezésed izgatottan várva
Trafó KMH / 2010.05.08. 20:30
Docufiction, (ál)dokumentarista krízis színház. Megemlékezés, kitchen sink soap, köztéri hangjáték, közös, nagy beszélgetés étellel itallal - a világ dolgairól. Élő zenével és rengeteg statisztával.
 
2060-ban vagyunk, ötven évvel a nagy változás után, amely az emberiség történetében végre boldogító fordulatot hozott. Az évforduló alkalmából világszerte múzeumok nyílnak, ahol a fordulat évére emlékeznek meg. 2060-ban az emberek jól élnek, boldogan, mindenük megvan. Annyira jó az élet, hogy nem is tudják már értékelni. Elfelejtették a történelmüket. A történeti múzeumba ellátogatók a 2010-es évet szinte tökéletesen szimuláló installációba léphetnek be, megtekinhetik a kor jellegezetes tárgyait, környezetét, és a múzeum korhű ruhákba öltözött alkalmazottai bemutatják nekik, milyen volt a világ, hogyan éltek az emberek abban a már-már teljesen elfeledett korban, 2010-ben, amikor az emberiség a legjobb úton volt a katasztrófa felé. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy honnan jöttünk.

„Mielőtt megkezdenénk vezetett túránkat a skanzenben, figyelmeztetnem kell önöket: előfordulhat, hogy a múlt újraélése, a Döntés előtti idők felidézése kellemetlen érzéseket kelt önökben. Gyakori panasz látogatóink részéről a szédülés, mélységes zavarodottság, émelygés vagy egyszerű értetlenség. Ez sajnálatos, de a múlt bizony fájdalmas volt, és gondoljanak csak bele, hogy míg önöknek csupán egy órán át kell ezeket a kellemetlenségeket elviselniük, felmenőik kénytelenek voltak egész életüket ebben leélni.”

A FELHŐ nemzetközi koprodukcióban jött létre, az öt helyszínen: Amszterdamban (Brakke Grond), Budapesten, Berlinben (Sophiensaele), Düsseldorfban (FFT) és Brüsszelben (Kaaitheater) az előadás adott helyszínére alkalmazott változatát mutatja be a társulat.

A holland-magyar alkotópáros, Ardai Petra és Luc van Loo alapította Space Színház a valóság színházi leképezését keresi, (ál)dokumentarista előadásaikon párbeszédet folytatnak a közönséggel, a társadalmi és politikai kérdéseket személyes közelségbe hozva. Ötödik alkalommal láthatjuk őket Magyarországon (Emlékmű a jelennek 2007, Holland Cunami 2008, WorldwideHeroShow 2009, A hely, ahová tartozunk 2009, A felhő 2010).
Merthogy a Space legnagyobb ötlete éppen ez, vagyis a valóságos szituációk és a fantasztikum-fikció-elképzelt jövőkép folyamatos egybejátszása, egymásra kopírozása.”
(Karsai György, kultúra.hu)
2010-05-07 18:00:00