Spidronműhely: Hóden titka
MERLiN Színház / 2010.04.12 19:30
Joseph Heller regénye nyomán
 
Próbanapló a blogon
1. bejegyzés: http://merlinszinhaz.blogspot.com/2010/03/hoden-titka-probanaplo-1-resz.html
2. bejegyzés: http://merlinszinhaz.blogspot.com/2010/03/hoden-titka-probanaplo-2-resz.html

A Spidronműhely új premierje kapcsán rejtvényfejtésre invitál. Íme a kulcs Hóden titkához:
2 x 10 + 1 + 1 + s - add össze és kész J. H. kelepcéje...

„Az ember anyag. Dobd ki az ablakon, le fog zuhanni. Gyújtsd meg, el fog égni. Temesd el, és el fog rothadni, mint minden hulladék. Szellemétől megfosztva az ember hulladék. A fődolog, hogy elszántak legyünk."

Játsszák:
Fogarasi Gergely, Horváth Kristóf, Jáger Szabolcs, Gulyás Sándor, Horváth András, Csúz Lívia, Réthelyi András, Jászberényi Gábor

Dramaturgia: Tompa Ádám, Gábor Éva
Látvány: Daróczi Sándor
Zene: Pap Gábor
Vizuális effekt: Kalmár Bence
Asszisztens: Gábor Éva, Bácsi Fruzsina
Rendezte: Tompa Ádám

Alapgondolat:„Hogyan viselkedjünk Apokalipszis idején? Talán az a legfontosabb, hogy ilyenkor legyünk az átlagosnál figyelmesebbek egymás iránt. Másfelől ne vegyünk mindent túl komolyan." /Kurt Vonnegut/

Joseph Heller klasszikussá vált regénye a humanizmus védőbeszéde egy Apokalipszis felé rohanó világban, amelyről azt gondoltuk, hogy a második világégéssel lezárult, de mára tisztán látszik, hogy azóta csak egyre rohamosabban haladunk felé. A főhős nemcsak egy militarista szervezettel száll szemben, hanem az élet minden frusztrációjával és értelmetlenségével, magával a 22-es csapdájával, amely a gondolkodás abszurditásig végiggondolt gúnyirata. Mindezt egy, a középiskolás és felnőtt korosztály számára egyaránt szórakoztató és egyben tartalmas előadás keretében kívánjuk megvalósítani.
Koncepció: A háborús alakulat helleri bemutatása túlmutat a történelmi koron, ma talán még aktuálisabb, mint amikor született. Az emberi őrületek adminisztratív hálóban való vergődése, a korrupció kötelező érvénye, a rögeszmékben tobzódó hatalom a háborúk határain kívül is ismert fogalmak. Ennek megfelelően vonultatja fel az önmagából kifordult világ abnormális társadalmi típusait, akik egy torzított logikán belül logikusan cselekszenek. Az ábrázolt világ érzéketlensége, kommunikációra képtelensége, romlottsága és cinizmusa a szabad asszociáció és időkezelés eredményeképpen lesz olyan sokkoló.
Ezen világ szereplői látszatra uniformizált, arctalan tucatemberek, legalábbis ezt a képzetet próbálja elhitetni velük a hatalom, ami megfoghatatlanságában ugyanolyan arctalan, mint amilyenek mi vagyunk az ő szemében. De ha tüzetesebben górcső alá vesszük ezt a felbolydult hangyabolyt, kirajzolódnak az egyes emberek apró, vagy éppen kicsinyes vágyai, motivációi. A jólét, amelyben élünk fokozatosan eltolja, eltorzítja személyes céljainkat a létfenntartástól valami absztrakt képzet felé, ami ideig-óráig életcéllal kecsegtet, de egyrészt ez összeütközésbe kerül a többi ember ugyanígy megkreált, önhazug életfelfogásával, másrészről előbb-utóbb kiderül róla, annyira lényegtelen, hogy az már abszurd. A helyzet reménytelenségét egyedül a főhős ismeri fel, ő kiszabadul a hamis élet-elvek hálójából és megpróbál élni (illetve életben maradni), azonban állandó veszélyforrást jelentenek számára a körülötte lévők ideái. A környezet szemszögéből ő anarchista, a mi perspektívánkból viszont a legéletigenlőbb humanista.
A körülötte őrült haláltáncban forgó alakok közül kiemelkedik barátja, lakótársa, Orr, akinek repülőgépét minden bevetésen lelövik, de egy alkalom kivételével mindig épp bőrrel megússza. Az utolsó alkalommal, amikor a tengerbe zuhan a gépe, eltűnik, azt hiszik vízbefulladt. Azonban a darab utolsó jelenetében hozza a hírt a tiszteletes a csodáról, hogy Orr az aprócska gumi mentőcsonakján elevezett Svédországig! Irodalmi elemzések írói ezt az epizódot egyértelműen egy Jézus-parafrázis tekintik, ezt fontosnak tartom érzékeltetni az előadásban.

A Spidronműhely egy olyan közösen gondolkodó és alkotó közösség, amelynek tagjai, bár különböző helyekről, iskolákból érkeztek, közös színházi szemléletük egy csapattá kovácsolta össze őket. A közös munkák alatt, hosszas diskurzusok után kialakult az a munkamódszer, amely definiálni tudja a társulat művészeti elképzeléseit.
Céljuk olyan értékes irodalmi anyagok színpadi feldolgozása, amelyek általában kívül esnek a színházak műsorán. Ezeket a különböző okokból, érdemtelenül perifériára került szövegeket a társulat újra dramatizálja, újraértelmezi, kiegészíti, személyessé teszi, és ezáltal aktualizálja, illetve teszi színpadra alkalmassá.
A társulat három éves működése alatt már négy magyarországi ősbemutatót hozott létre (Kívülállók, Don Juan, Öt év múlva, Triviál).

További info: http://spidronmuhely.tumblr.com, spidronmuhely@gmail.com
Jegyár 1500 Ft, diákjegy 1200 Ft
Jegyfoglalás e-mailben: kovacs.andrea@merlinszinhaz.huE
Internetes jegyvásárlás: http://merlin.jegy.hu, www.ticketportal.hu, www.jegymester.hu
[ Merlin ] 2010-04-06 19:30:00