Átalakított átalakító
MERLiN Színház / 2010-03-27 16:45
séta és színház a trafóházból lett Merlinben
 
Színház az egész világ... Shakespeare az Ahogy tetszik egyik szereplőjének szájába írva ezt az olcsó közhellyé vált gondolatot, arra biztosan nem gondolt, hogy a 20. században merőben más értelmet is nyerhetnek ezek a szavak. Korunk újító színházai közül ugyanis több olyan is akad, amely - kényszerűségből vagy szándékosan - színházzá tett egészen más funkciójú tereket. Így lett színház a Műszaki egyetem K épületének dísztermi kupolájából (Szkéné), a Ludovika Katonai Akadémia egykori vívócsarnokából (Bárka), a pesti zsidónegyed egyik bérházának alagsorából (R.S. 9.) vagy a valamikori Belváros nevű elektromos alállomásból (Merlin).

Ez utóbbi a központi városháza egyik udvarán, a hajdani Gránátos kaszárnya udvarában áll - a belváros központjában, mégis kicsit elszigetelve környezetétől -, ahol egykor a megbomlott elméjű katonák ápolását végezték, majd ahol lovarda is működött. A 20. század elején Borbíró Virgil egy ultramodern, ám egyszerűségében mégis lenyűgözően szép trafóházat tervezett. A hatalmas ablakokon áradt be a fény, s a húszas évek csúcstechnológiájával a gépek megbízhatóan osztották el a villanyáramot a környék bérházainak, középületeinek.

A Merlin (mely több mint színház: közösségi tér, szellemi műhely, szórakozóhely, étterem is egyben) erősen átalakított épülete ma már csak kívülről és belső részleteiben idézi fel az egykori impozáns ipari teret, amelyben a legjobb műszaki felszereltséggel működött az egykori Belváros alállomás. A valamikori „bódésor" a Károly körúton sokáig eltakarta az épületet a sétálók szeme elől, mely azonban - jobban szemügyre véve - számos érdemmel és esztétikai értékkel bír. A szecessziót elhagyó, inkább az art decóba sorolható trafóház hatalmas ablakai, a vasbetonból készült bolthajtások, a homlokzat vörösréz borítása önmagukban is díszei a háznak - szinte a tervező, Borbíró Virgil akarata ellenére, akinek az 1920-as években már erősen a modernizmus felé húzott a szíve, ám az üzemvezetőség előírta, hogy a tervezésénél törekedni kell arra, hogy az épület tetszetős is legyen. És lett is. Meggyőződhetünk erről akkor is, ha felbaktatunk az épület központi részére épített kényelmes csigalépcsőn, ha megnézzük a Károly körúti oldal világos irodáit, vagy ha letévedünk a pincébe, ahol a boltívek ritmikusan folytatódnak.

Kétségkívül ezek az apró dolgok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a Merlin ma is jól használható, kellemes tér, amely sokféleképpen berendezhető. 1991 óta például a valamikor a csillogó elektromos kapcsolótáblának helyet adó épületrészben 140 főt befogadó nézőtérrel működik egy színház. Ezen kívül étteremmel, kamaraszínpaddal is felszerelt ez a kulturális központ, mely elsősorban vendégelőadásoknak ad helyet, beszélgetéseket, bemutató esteket fogad be, különféle koncerteket szervez, s melyet a Városháza átépítési tervei szerint lebontanak majd.
De hátha nem. Mert Merlin azért mégiscsak varázsló...

A MERLiN hányattatott sorsáról, túlélési esélyeiről, a Gránátos kaszárnya városházává lényegüléséről, az átépítésekről, funkcióváltásokról, a korabeli elektromos áram útjáról az épület eldugott részeiben sétálva (kényelmes cipő viselete ajánlott!) hallhatnak egyórás vezetésünkön. Utána pedig irány a nézőtér, kezdődhet az előadás!

16.45 Vezetett séta
18.00 a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása - Visszaszületés (rendező: Tompa Gábor)

A séta ára: 2000 Ft/fő
A séta és az előadás ára: 3000 Ft/fő

Előzetes regisztráció szükséges, kérjük, ha az előadáson is részt kíván venni, a jelentkezéskor a neve mellé írjon egy + jelet. Köszönjük!
www.imaginebp.hu

[ Merlin ] 2010-03-27 16:45:00