PR-Evolution Dance Company: 2ME
MU Színház, 1117. Budapest, Körösy J. u . 17. / 2009-11-30 20:00
PR-Evolution Dance Company 2 ME
 
Platón Lakoma című dialógusában, az Erószt dicsőítő beszédek egyikében a szerelmi vágy az emberi természet lényegi sajátja, éppen arra hivatott, hogy egyesülni hajtson, kényszerítsen bennünket: ami kettő volt, a szerelemben ismét „egy” legyen. (Zeusz volt ugyanis, aki kettévágott bennünket, s így lett az „androgünoszból”, a még egyben lévő „férfinőből” kettő, férfi és női nem. Erről szól ez a mítosz: azért keressük, kutatjuk másik felünket, hogy ismét „egyek” – egészek – lehessünk.) Keressük, kutatjuk az már igaz, de nem nagyon találjuk! Arra ítéltettünk tehát, hogy párban (ketten) legyünk minden kapcsolatban, hogy csak önmagunkban találjunk egységre, férfi és női valónk szimbiózisára?
De miről szól a teremtés-mítosz? Jelenthet-e mást az ember teremtése – „Isten képére és hasonlatosságára” –, mint hogy az emberből is csak egy „van”, mint Istenből? Miért vagyunk akkor még mindig párban, ilyen-olyan viszonyokban, kettőségekben? Két „fél” vagyunk csak, egymással szemben, bármilyen relációban? Vagy az „egész” az mindig az „egy” meg „egy” reményteljes harmóniája?
A fenti kérdésekről – természetes emberi viszonyainkról – szól majd előadásunk, már amennyire a zene és a tánc „megszólalni” képes.

koreográfia: Nemes Zsófia
táncművészek:
Tonhaizer Tünde; Jónás Zsuzsa; Nemes Zsófia; Tuza Tamás; Katonka Zoltán; Baranyai Balázs zene: Gergely Attila
fény: Till András
jelmez: Feledi János


támogatók: OKM, NKA, Új Előadóművészeti Alapítvány, SÍN Kulturális Műhely

[ MU Színház ] 2009-11-30 20:00:00