A cimbalom színei
Millenáris Teátrum / 2009-10-13 20:00
Különleges koncert helyszíne lesz október 13-án, kedden 20-órakor a Millenáris Teátrum. Az apropót az a DVD nyújtja, amely magyarul is kapható lesz hamarosan, s amely a cimbalom és Lukács Miklós sokszínűségét érzékelteti. A holland-mexikói rendező és producer, Mano Camón 2007-ben készített portréfilmet a magyar cimbalomművészről és hangszeréről. A film Cimbalom Legacy – The Soundscape of Miklós Lukács címmel jelent meg DVD-n. A hazai lemezbemutató koncert első felében írott zeneművek csendülnek fel, a második részben pedig improvizációk hallhatók.
 
A cimbalmot szerte a világon magyar hangszerként ismerik, noha létezik például indiai "rokona", és több nyelven saját nevet is kapott. De a cimbalom Schunda József nevéhez kötődik, aki az 1800-as évek közepén készítette el a hangszer azon változatát, amely nem csak a legnagyobb, hanem a a hangzás szempontjából is a legösszetettebb. A cimbalom ma klasszikus művek előadására is alkalmas, ahogy Lukács Miklós maga is klasszikus képzést kapott, ugyanakkor a remek cimbalomművészt sokféle zenei világ izgatja, s éppen az ő játéka ékesen bizonyítja, milyen sokszínűségre nyújt lehetőséget ez a hangszer.

A magyar cimbalmosok rendkívüli helyzetben vannak az erős hagyománynak és annak köszönhetően, hogy a hangszer rokonai révén a legkülönbözőbb zenekultúrák felé nyílik lehetőség az átjárásra - ahogy Lukács Miklós remekül használja is ezt a lehetőséget. Klasszikus zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Szakály Ágnesnél, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán G. Szeverényi Ilonánál végezte. Érdeklődése eközben a jazz és a világzene felé fordult. Számos ilyen jellegű formációban működött közre, tagja a Mitsoura zenekarnak és a Dresch Kvartettnek, 2005-ben pedig Szakcsi Lakatos Bélával készített duólemezt Check It out, Igor címmel.

Lukács Miklós folytatja klasszikus zenei pályáját is: együtt játszott a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Hamburgi Filharmonikusokkal és a torinói RAI Nemzeti Szimfonikus Zenekarral. Komponistaként több kortárszenei művet jegyez, például egy cimbalomversenyt, melyet első tanárának, Szakály Ágnesnek ajánlott. A portréfilm bepillantást enged a Talentum Művészeti Iskolában folytatott zenetanári tevékenységébe is.

Lukács Miklós kvintettje 2006-ban alakult. A gazdag földrajzi-történeti örökséget, amit a cimbalom önmagában és az együttes többi hangszerével együtt megtestesít, a formáció a kortárs zene és a jazz stílusaival ötvözi. A legnagyobb kötöttség (a balkáni és az indiai zene ritmusvilága) a legnagyobb szabadságnak (az improvizációnak és a populáris zene könnyedségének) ad keretet.
A koncerten kortárs cimbalomművek is elhangzanak, Eötvös Péter és Kurtág György kompozíciói. Eötvös-művel Lukács a 2006-os Varsói Őszi Fesztiválon is szerepelt: akkor az Atlantis cimbalomszólóját játszotta.

Fotó: Vancsó Zoltán

[ E.Zs. ] 2009-10-13 20:00:00