Jonathan Burrows (UK) / Matteo Fargion (I)
Trafó Kortárs Művészetek Háza / 2009.10.13. 20:00
Ha Einstein foglalkozott volna tánccal, a végeredmény valami olyasmi lehetett volna, mint Jonathan Burrows munkája. (The Guardian)
 
Jonathan Burrows koreográfus és Matteo Fargion zeneszerző találkozásából az elmúlt öt év legélénkebb nemzetközi visszhangot kiváltó brit táncprodukciója született.
37 országban, több, mint 150 alkalommal adták elő duettjeiket, melyekben tánc és zene kapcsolatával foglalkoznak, valamint arra adnak okos, ötletes és sokszor mulatságos válaszokat, hogy mi is a tánc. Meg a zene. Amit lát a közönség az tánc: szavakból álló zenére. Mindezt rendkívül finom és intelligens humorral tálalja a 2004-ben Bessie Awardot nyert páros.

Jonathan Burrows, Nagy-Britannia egyik vezető koreográfusa, a londoni Royal Ballet szólistájaként kezdte karrierjét. Saját társulatát 1988-ban alapította, azóta számos elismerést kapott. Dolgozott Sylvie Guillemmel és William Forsythe-tal, tanít a brüsszeli PARTS-ban.

Matteo Fargion zeneszerző Burrows 1988-ban alapított társulatának számos produkciójához írt zenét és szintén az Anna Theresa de Keersmaeker vezette PARTS-ban oktat. Szorosabb együttműködésük 2002-ben kezdődött.

2009. október 12. 20:00
Both Sitting Duet
Gyors, szemkápráztató koreográfia kéz- kar- és lábmozdulatokra. A Kodály módszer óta a legközelebb a mozdulatokkal írt kottához. Burros és Fargion fordul, nyújtózik, gesztikulál, énekel és számol ebben a humoros és dinamikus bohózatban, amely megdolgoztatja a nézői rekeszizmokat.

2009. október 13. 20:00
Speaking Dance
Párbeszéd két nyelven tolmács nélkül, elgondolkodtató és olykor komikus demonstráció odafigyelésről, kapcsolatról, a zene és tánc világa közti határvonalon könnyeden egyensúlyozva.

A Budapesti Őszi Fesztivállal közös program.
Co-organized with the Budapest Autumn Festival.Alkotók, előadók/Created and performed by: Jonathan BURROWS, Matteo FARGION

Támogatók/With the support of: Kaaitheater Brussels; Dance Umbrella London; NOTT Dance Festival, England; Joint Adventures Munich; Dance 4; The Arts Council of England; PARTS/Rosas; Laban London és a Jonathan Burrows Group.

Jonathan Burrows (UK)/Matteo Fargion (I): Both Sitting Duet, Speaking Dance
‘If Einstein had ever reflected on dance, it would have looked much like the work of Jonathan Burrows’.
(The Guardian)

Burrows, a former soloist of The Royal Ballet ‘… is Britain's Columbus, dance's explorer, a man in a quest of new lands and unknown territory.... He is a true original.’ (The Financial Times)

The pairing of Burrows and composer Matteo Fargion has produced a series of performances that have become the most internationally talked about British dance act over the past five years. This work is a gentle exploration into how the relationship between music and dance is perceived, and the fragile but permeable boundaries between these two worlds. It is a formal but humorous meditation on the nature of communication, and the relationship between the two performers and with their contact to the audience.
2009-10-12 20:00:00