A Zongora - Ching-Yun Hu
Zeneakadémia Nagyterem / 2009-09-29 19:30
A Zongora” elnevezésű hangversenysorozat már hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Zeneakadémia Nagytermében, (ezután első alkalommal a Művészetek Palotájában), a legkiválóbb hazai és külföldi zongoraművészek közreműködésével. A sorozat nyitó koncertjére szeptember 29-én a Zeneakadémián, az izraeli Arthur Rubinstein Nemzetközi Zongoraverseny győztesének, a tajvani Ching-Yun Hu közreműködésével kerül sor.
 
A tajpeji születésű zongoraművésznő első szólóestjét 13 évesen adta a híres lengyel Capella Cracoviensis együttes tajvani és japán turnéján. 14 évesen a New York-i Juilliard Schoolban folytatta tanulmányait, részt vett Leon Fleisher, Richard Goode és Murray Perahia mesterkurzusain. Az elmúlt évek során olyan jelentős koncerttermekben vendégszerepelt, mint a Carnegie Hall, a Lincoln Center New Yorkban, a Kennedy Center Washingtonban, az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Salle Cortot, az Osaka Hall. A 2008/2009-es szezon Rachmanyinov 2. és Prokofjev 3. zongoraversenyének előadásai elindították karrierjét a Tajvani Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, az Izraeli Szimfonikus Zenekarral és a Tajpeji Filharmonikusokkal. Szólóesteket adott a Wigmore Hallban, az Alice Tully Hallban a Lincoln Centerben, a Tel Aviv-i Operaházban, a Tajpeji Nemzeti Koncertteremben, a Chopin Fesztiválon Lengyelországban, koncertturnén Dél-Afrikában. Emlékezetes koncertjeit, melyeken Beethoven 1. és Prokofjev 3. zongoraversenyét játszotta a Rubinstein Zongoraverseny döntőjében, élő adásban rögzítette a „Mezzo” televízió, melyet a zenecsatorna világszerte 38 országban sugárzott.

Kivételes zenei élményt ígér a sorozat többi hangversenye is: Bogányi Gergely (október 22.), Piotr Anderszewski (november 13.), Ránki Dezső (december 9.), Fazil Say (január 18.), Oleg Maisenberg (március 13.) és Grigory Sokolov (április 15.) koncertjeit nagy érdeklődéssel várja a hangversenyeket látogató közönség.


Műsor:
Granados: Goyescas: 5. El Amor y la Muerte (A szerelem és a halál)
Chopin: Esz-dúr rondó, op. 16, Rachmaninov: b-moll szonáta, op. 36
Chopin: Barcarolle (Fisz-dúr), op. 60, Ravel: Gaspard de la nuit,
Strauss/Schulz-Evler: Arabeszk a Kék Duna keringőre
[ ngy, ksz ] 2009-09-29 19:30:00