XI. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál
Gödöllői Királyi Kastély díszterme / 2009.10.04 19:00
Idén ismét világsztárok látogatnak el Gödöllőre, ahol 11. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Hárfafesztivált! Láthatják és hallhatják az angol Catrin Finch, az osztrák Monika Stadler, az orosz Maria Krushevskaya vendégjátékát, aki az amerikai hárfaverseny győztese is egyben! S végül Vigh Andrea, a fesztivál művészeti vezetőjének hárfabemutatóját. A koncertek mellett az érdeklődők testközelben találkozhat különböző hárfákkal, a hárfairodalom legismertebb műveivel és hangszerkiállításon is résztvehetenek!
 
2009. október 1. és 4. között már 11. alkalommal látogatnak Gödöllőre a világ kiemelkedő hárfaművészei.
A nyitóhangversenyen a könnyebb műfajok kedvelőinek érdeklődésére is számot tarthat Monika Stadler koncertje, aki Piazzola és saját szerzeményeit adja elő, énekét hárfajátékával kíséri. Maria Krushevskaya, az amerikai hárfaverseny győztesének estjén Bach híres d-moll toccata-ja mellett Liszt, Salzedo, Csajkovszkij művei, átiratai is elhangoznak.
A fesztivál valószínűleg legnagyobb érdeklődéssel várt hangversenye az angol Catrin Finch vendégjátéka lesz, melyen első alkalommal hallhatjuk Bach Goldberg variációk című művét hárfaátiratban. Az előadás már világszerte nagy sikert aratott, a hanglemez is számos díjat és elismerést nyert el.
Október 4-én, vasárnap este a fesztivál záróakkordjaként Vigh Andrea, a fesztivál művészeti vezetője hárfabemutatót tart, mely az elmúlt 10 év alatt felmerült közönségigényt tükrözi.
Ezúttal a felnőtt közönség is testközelben találkozhat a különböző hárfákkal, a hárfairodalom legismertebb műveinek bemutatásán keresztül megismerkedhet a hangszer történetével, működési elvével. A fesztivál elmaradhatatlan része a hangszerkiállítás, melyet Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi és a Camac hárfagyárak segítségével rendeznek meg királyi kastélyban.

Program:
2009. október 1. (csütörtök) 19 óra - Monika Stadler (Ausztria)

2009. október 2. (péntek) 19 óra - Maria Krushevskaya (Oroszország)

2009. október 3. (szombat) 19 óra - Catrin Finch (Anglia)

2009. október 4. (vasárnap) 19 óra - Vigh Andrea

Művészeti vezető: Vigh Andrea
[ ngy, ksz ] 2009-10-01 19:00:00