Világsztárok Balettgála
A XVII. Világsztárok Balettgála igazi nemzetközi sztárgála lesz. A Világsztárok Produkció és a fennállásának 125. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Operaház közös produkciójában 2009. szeptember 19-én az Operaházban tizenegy koreográfiát láthatunk.
A 2008. évi együttműködés pozitiv tapasztalata alapján ebben az évben másodszor rendezi meg közös produkcióban a Világsztárok Produkciós Iroda és a Magyar Nemzeti Balett a Világsztárok Balettgálát.

 
A meghívott 11 vendégművészrangos balett társulatoktól érkezik . Szentpétervárról a Mariinsky és Mikhailovsky színház, a Wiener Staatsoper, a Staatsballet Berlin, az Opera de Paris, a HET National Ballet Amszterdam és a pekingi Kínai Nemzeti Balett legkiválóbb szólistái jönnek. Petipa, Szolojov-Szedoj, Béjart, Martinez, koreográfiákat táncolnak a balettgálán. Lukács András a Wiener Staatsoper szólistájaként saját koreográfiáját a „Duo“t adja elő Alice Firenzével M.Richter zenéjére . Keveházi Gábor is J.Brel zenéjére „Dead Love“ címmelúj koreográfiával jelentkezik , amelyet a kiváló Aidar Akhmetov International Artist (nemzetközi művész)táncol.

 
A kooprodukcióban az ugyancsak 125 éves Magyar Nemzeti Balett tizenhat táncosa két Balanchine koreográfiával, az örökzöld Concerto Barocco felújításával és a Who Cares? részleteivel lép fel.
Az est első részében a Magyar Állami Operaház zenekara élőben kiséri Déri András vezényletével .Ez a sikert méginkább erősíti.

 
Az estet a Közönségdíj és a Kritikusok díjának átadása zárja.
A Gála kisérő rendezvényeinek (vacsora, fogadások stb.) bevételét a Magyar Nemzeti Balett Alapítványnak ajánlották fel.

[ Angyal Mária ] 2009-09-10 17:02:00