15 éves a Ferencvárosi Fesztivál
Piano Bar a Pinceszínházban egész nyáron
Az idén 15 éves Ferencvárosi Fesztivál programja és helyszíne a szokásostól eltér. A hagyományos Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban tartott koncertek mellett a Művészetek Palotájában és előtte zajlik a többi rendezvény. A megújult Pinceszínház, Zubornyák Zoltán igazgató és Gárdos Péter művészeti vezető a hatvanas-hetvenes évek legendás alkotóműhelyének nyomdokaiba kíván lépni. A Pinceszínház 2009/10-es évadterve.
 
Kétéves a megújult Pinceszínház

Idén januárban ünnepelte második születésnapját „A Pinceszínház Budapest kulturális palettáján különös színt képvisel: a hazai színházművészet kiválóságait egy-két-háromszereplős darabokban, kamaraszínházi bemutatókban láthatja a közönség. Olyan kiváló művészeket és olyan előadásokat mutatunk be, akik, illetve amelyek hiányoznak a társulattal bíró színházak repertoárjából. Mindezt a Belvárosban, a Ráday Kultucca tengelyében” -, mondta Zubornyák Zoltán igazgató a színház koncepciójáról.
Az „újjászületést” József Attila Szabad ötletek jegyzéke két ülésben című műve alapozta meg Jordán Tamás előadásában. Első saját produkciójuk, a Pedig én jó anya voltam! méltó követője lett a korábbi hagyományoknak – a Pogány Judit előadásában létrejött felkavaró dokumentumdráma töretlen siker az egész országban. p>

Ujlaki Dénes - Tar Renáta (Kiss Csaba: Esti próba /F.:Bazánth Ivola))
 
A két év alatt több mint tíz bemutatót tartottak, a repertoáron nagyrészt kortárs szerzők (magyar, amerikai, angol, svéd és finn) írásai találhatóak meg. A színházban a magyar színjátszás legnagyobbjai lépnek estéről estére a közönség elé.
A Pinceszínházban működik 1967 óta szerdánként a világ egyik legjobb dixieland együttesének, a Benkó Dixieland Bandnek a klubja.

Pinceszínház 2009/2010-es évadterve

Arnold Wesker: Annie Wobbler
Szereplő: Györgyi Anna
Rendező: Meczner János
Bemutató: 2009. október 16.

Evelyne de la Cheneliere: Eper januárban
Szereplők: Pálfi Kata, Sipos Vera, Marton Róbert, Schmied Zoltán
Rendező: Valló Péter
Bemutató: 2009. november 14.

Chloe Moss: Mr Pöpec
Rendező: Bagó Bertalan
Bemutató: 2010.

Valentyin Zorin: Varsói melódia
Rendező. Kőváry Katalin
Bemutató: 2010.

Georg Kreisler: Lola Blau
Szereplő: Pápai Erika
Rendező: Tordy Géza
Bemutató: 2010.

 
UPON REACHING THE SUN (ELÉRNI A NAPOT)

2009. június 29. hétfő 19.30
Művészetek Palotája Fesztivál Színház
Kibbutz Contemporary Dance Company (Izrael) előadása

Volt már olyan érzésed, amikor megérkeztél valahova, hogy elvesztetted az időérzékedet? Rami Be’er a maga egyedülálló és lenyűgöző módján egy legendába vezető utazásra invitál bennünket. Vajon rólad szól a legenda? Vagy mese rólunk? Mítosz egy lányról? Ez a legenda, amely ide-oda sodor bennünket, ablakot nyit, hogy láthatóvá váljék mindaz, ami eddig eltemetve, elrejtve volt. Rami Be’er, a tel-avivi Kibbutz Contemporary Dance Company művészeti vezetője muzsikus családba született. Már nagyon fiatalon elkezdett csellózni, később pedig tánctanulmányokat folytatott Yehudit Arnonnál. A Kibbutz táncegyüttesnek 1980-ban lett táncosa és koreográfusa, s azóta több mint negyven koreográfiáját mutatta be a társulat. Munkáival, nem utolsósorban gyermekek számára készített műveivel, nagy népszerűségre tett szert szülőhazájában, s Izraelben és külföldön egyaránt számos díjat nyert el. Bár a világ minden tájáról rendszeresen kap meghívásokat, saját együttese számára mindmáig minden évben készít új koreográfiát. Sokoldalú alkotóként nemcsak koreografál, hanem a díszletet, a világítást és időnként a jelmezeket is ő maga tervezi. Műveiben olyan utazásra hívja nézőit, amelynek révén ők önmagukkal találhatják meg a kapcsolatot. Rami Be’er munkái leképezik a világ képzelet–valóság viszonyait, a nézők mégis szabadon fedezhetnek fel egybeeséseket az előadások és a maguk személyes tapasztalatai között.

Elérni a Napot (F.: Gadi Dagon )
 
Elérni a Napot (F.: Gadi Dagon )
 
Koreográfia, színpadkép: Rami Be’er
Zene: S. Ros, Ske 310, H. Hilmarsson, Colleen, M. Attack
Szöveg: Büchner: Woyzeck c. művéből
Narrátor: Leah Koening
Hang: Alex Claude
Fény: Rami Be’er, Yossi Revach
Jelmez: Maor Tzabar

Az együttes

A Kibbutz Kortárs Táncegyüttes a Nyugat-Galileiai Tánccsoport utódaként jött létre, alapítója Yehudit Arnon volt, aki 1996-ig igazgatta a társulatot. Az évek során az együttes Izrael egyik legjelentősebb tánctársulatává nőtte ki magát, nemzetközi ismertségre is szert téve.

Az elmúlt években az izraeli együttes arculatát leginkább művészeti vezetője, Rami Be’er(F.: Gadi Dagon ) munkái határozták meg. Be’er előadásai nemzetközi sikereket hoztak a csoportnak, gyakran lépnek fel a világ különböző színpadain. Munkáit élénk érdeklődés és kíváncsiság övezi mind Izraelben, mind külföldön, ennek köszönhetően az együttes egyre több országba viszi el produkcióit.
A Kibbutz Kortárs Táncegyüttes úttörő szerepet vállalt abban, hogy a gyerekeket is bevezesse a modern tánc varázslatos világába. Be’er népszerű gyerekelőadásai egy különleges iskolai program keretein belül jönnek létre.
Az együttes ebben a szezonban is számos fesztiválra kapott meghívást, turnéznak a Távol-Keleten, Dél-Amerikában és Európában.

Részletes program

The Silent Way - Piano Bar a Pinceszínházban egész nyáron

 
Különleges nyári csemege, minden csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap 18 órától 23 óráig. A program június 11-én indul és egész nyáron tart.
Kálmán László és Dely Péter: jazz standardek és magyar-francia-latin negybecsü dallamok zongorán és énekelve.
Duke Ellington, George Gershwin, Kenny Barron, Herbie Hancock, Paris Combo, Fényes Szabolcs, Edith Piaf, Jamie Cullum.

Kálmán László: több évtizede zongorázik, jelenleg 3 zenekar tagja párhuzamosan. Kedvenc zenei tartózkodási helyei a jazz, a világzene, a modern tangó, valamint az élménydús, érdekes zenék világa. Repertoárjára egyaránt jellemzőek a standard jazz zenék, mint a modernebb francia dalok, de szívesen merít a progresszív rock világából is a hallgathatóság határain belül. Szívesen kalandozik még fel nem derített területeken, szeret másokkal együtt zenélni, akár olyanokkal is, akikkel még sohasem próbált össze.
Dely Péter: műsorában megtalálhatóak a jazz örökzöldek, könnyűzenei dalok (Beatles, Sting, stb.), latin ritmusok. Repertoárját az „easy listening” kategóriába lehet sorolni, igényes háttérzenét szolgáltat a beszélgetni, szórakozni vágyóknak egyaránt. 4 tagú zenekarával jelenleg saját dalain dolgoznak.

[ kadelka ] 2009-06-18 02:02:00