Eger… Eger… Eger…és Eger…
Zajlik az élet a Gárdonyi Géza Színházban- és által. Folytatódik a Hírlap-Színház, Három az egyben - bemutatkozik az egri tánctagozat, A csehországi Chebben folytatódik a tavaly indult és két éven át zajló, Quartet Nemzetközi Színházi Fesztivál. A Színházi Világnapon kezdődik a XX. Magyar Stúdiószínházi Fesztivál, 2009. március 27. – 31.
 
Bár, a minapi sajtótájékoztatón a színház fenntartói, a Megyei Közgyűlés és Eger Város Önkormányzata láthatóan politikailag sok mindenben nagyon nem értenek egyet, de ami a színházat illeti, igyekeznek – legalábbis a látszat szerint – közös nevezőre jutni. Sok más társulatnál, több évad alatt sem történik annyi esemény, mint a Gárdonyi Géza színházban, egy szezonban. A színház vezetői jól alkalmazkodtak az Európai Uniós csatlakozás adta lehetőségekhez, olvassák - és jól olvassák – a pályázatokat.
Csizmadia Tibor igazgatása óta, a korábban folyamatos „balhéktól-hangos” társulat egyre sikeresebb szezonokat tudhat magáénak. A társulat kiemelkedő művészi teljesítményére – a közönségen túl – felfigyelt a színházi szakma és a hazai és nemzetközi szaksajtó is. Eger színháza felkerült Európa színházi térképére.
A társulat tagja lett Zsótér Sándor, aki az elmúlt évek Kossuth-díjjal is elismert „siker-rendezője”. Rendszeres vendég, Máté Gábor, az idén Kossuth-díjjal kitüntetett, a Hírlap Színházat létrehozó rendező. A kortársszerzők, számos ősbemutatót köszönhetnek a színháznak. Országosan elismert művészek vállalnak vendégszereplést a városban, közülük kiemelkedik Törőcsik Mari, aki jelenlétével ismerte el, és adott rangot az ott folyó munkának. Számos nemzetközi kis-fesztivált, monodráma fesztivált szerveztek. Megalakult és a napokban mutatkozik be a színház tánctagozata. Ennek a munkának szervezője, irányítója Csizmadia Tibor igazgató, akinek tevékenységét, A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

Csizmadia Tibor Máté Gábor
 
Az egri színházi eseményeket Pilisy Csenge foglalja össze:

Hírlap-Színház – negyedszer

Folytatódik a Hírlap-Színház Egerben. Eddig három alkalommal állt közönség elé a Gárdonyi Géza Színház új kezdeményezésével, hogy újsághíreket elevenítsen meg a stúdiószínpadon. Első alkalommal egy gyöngyöspatai kocsma és a környéken lakók viszályáról szólt a történet, majd az „Eltitkolt lovak birodalmába”, a gyöngyösi Durándában zajló szanálási programba csöppentünk. Sok humoros helyzetet teremtett a füzesabonyi „Uszodaépítők háborúja” is. Most, március 23-án, hétfőn este 7 órától nevettet a társulat egy aktuális cikk kapcsán a Kossuth-díjas Máté Gábor rendezésében.

Barta Dóra - Turi Lajos
 
Három az egyben - bemutatkozik az egri tánctagozat

Önálló bemutatóra készül március 24-én a Gárdonyi Géza Színház tánctagozata. Három az egyben címmel a társulat tagjai, Kulcsár Noémi, Spala Korina és Ujszászi Dorottya készít koreográfiát. Az Eladóművészeti –avagy színházi – törvény lehetővé tette a tagozatbővítést. Ezt a pillanatot ragadta meg Eger, ahol januártól tánctagozat alakult Barta Dóra Harangozó-díjas táncművész, érdemes művész vezetésével.

„Sok vidéki városban működik tánctagozat, de én az első pillanattól kezdve nem tánckart, hanem egy önálló együttest kívántam létrehozni” – szögezi le Barta Dóra. „Az alkalmazott műfaj helyett ez önálló, gondolkodó társulatot jelent. A Három az egyben az első lépés, amelyben a tagozat önálló produkcióval mutatkozik be. A társulat három tagja készített koreográfiát: az első rész a CsillagCsavarKulcs címet kapta, amely felteszi a kérdést, vajon az asztrológia és a sors határozza-e meg eleve az életünket? A második az Impulszív, amely arra keres választ, hogy vajon mi alapján hozzuk meg a döntéseket? A Sok hűhó semmiért a shakespeare-i komédia tanító és egyben erős kritikai jellege miatt az emberi butaságról és humanizmusról szól. Terveink szerint a tánctagozat hol a prózai színészekkel együtt, hol külön hoz majd létre produkciókat. Már lázasan próbáljuk Csizmadia Tibor rendezésében a Chicagot, amelyben a színészek is bizonyítják, mennyire fogékonyak a táncra. Napi 10 órát dolgozunk, edzünk, gyakorolunk. Szeretném kinyitni a műfaji határokat, az új impulzusokból még sok új lendületes darab születhet” – mondja a tagozatvezető.

 
Megnyílt a Quartet Csehországban

A csehországi Chebben folytatódik a tavaly indult és két éven át zajló Quartet Nemzetközi Színházi Fesztivál. Március 24. - 28. között itt találkoznak a magyar, a cseh, a szerb és a francia színházi szakemberek. A programsorozat az egri Gárdonyi Géza Színház előadásával, Visky András: Alkoholisták című drámájával nyílt meg teltház előtt.
Jan Svoboda, Cheb polgármestere köszöntötte a találkozó résztvevőit. Elmondta: öröm számára, hogy erősödik a társulatok, s így a városok együttműködése. Beer Ferencné, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke szerint a fesztivál egyben azt is jelenti, hogyan gondolkodunk, és merünk gondolkodni egymásról, az egymás mellett élésről, itt Európában. Előző nap Homa János, Eger Kulturális Bizottságának elnöke üdvözölte a fesztivált, azt mondta: ez is erősíti a négy nemzet barátságát, valamint kulturális életét. Így a két város: Eger és Cheb (németül Eger) is szorosabbra fűzi majd a kapcsolatot. Ezután levetítették Bollók Csaba: Iszka utazása című filmjét a város Art mozijában, ahol a nézők az alkotókkal is találkozhattak.
A nyitónapon számos program várta az érdeklődőket: a városi galériában Esterházy Péter: Rubens és a nem-euklideszi asszonyok című művét olvasták fel cseh nyelven a Chebi Színház művészei. Kutas Ágnes Prágában élő hegedűművész játszott magyar népzenét, és ízelítőt adtak a magyar gasztronómiából is. Kiállítás nyílt Miomir Polzović, szerb fotóművész Chebről készült képeiből.
A fesztiválon minden nap más-más nemzet mutatkozik be: az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, a francia nantes-i Rictus Színház és a Nyugat-csehországi Chebi Színház, illetve az egri társulat előadásai mellett kortárs írók művei hangzanak el, a színészek pedig mesterkurzuson azt kutatják, ki hogyan gondolkodik ma Európáról, és a színházról. A városházán nyilvános vitát tartanak arról, hol, hogyan támogatják a kultúrát.

 

XX. MAGYAR STÚDIÓSZÍNHÁZI FESZTIVÁL
Eger, 2009. március 27. – 31.

Harmadik alkalommal találkoznak Egerben a magyar stúdiószínházi műhelyek. Idén március 27. – 31. között 10 előadást láthat a közönség a Gárdonyi Géza Színházban. A fesztivált a szakmai zsűri értékelése és a díjkiosztó, valamint az egri Cabaret Band koncertje zárja március 31-én.
Az 1986-ban életre hívott rendezvény hiánypótló szakmai fesztivált jelentett: egyetlen fóruma volt akkoriban nemcsak a vidéki társulatoknak, hanem az elgondolkodtató, politikailag kicsit lázadó előadásoknak is. A program ’88-ban már színházi struktúrán kívüli alternatív produkciókkal bővült, a rendszerváltozás után pedig határon túli színházakat is vendégül láttak. Kapuszta Katalin, a fesztivál megálmodója, főszervezője szerint az elmúlt húsz évben az egyetlen tiszta profilú hazai stúdiószínházi fesztivál maradt, kulturális értékvédő, értékteremtő szerepe vitathatatlan: áttekintést ad a honi hivatásos vidéki hazai és határon túli alkotómunkáról, bemutatkozási lehetőséget nyújt a tehetséges pályakezdők és a struktúrán kívüli alkotóközösségek számára, valamint a szakmai zsűri által odaítélhető díjak révén támogatja a legjobb alkotóközösségeket. A versenyprogram valamennyi eleme „kihagyhatatlan”: vagy a színész, vagy az előadás valamilyen módon kiemelkedő – ajánlja szeretettel a rendezvényt Kapuszta Katalin. A fesztivált végül a szakmai zsűri értékelése és a díjkiosztó zárja vasárnap.

 
[ kadelka ] 2009-03-27 05:02:00