SEX MOB (USA)
Trafó - Kortárs Művészetek Háza / 2009-04-25 20:00
SEX MOB (USA) A program időtartama: ~ 180’ 20h Subicz Gábor Quintet (H) 21h15 Sex Mob (USA) A Sex Mob öt évvel ezelőtti teltházas koncertje óta folyamatos az érdeklődés a zenekar kapcsán. Egyszerűen nem várhattunk tovább! Ritkán hívunk vissza külföldi zenekarokat a Trafóba, de ez esetben muszáj volt engednünk a csábításnak. Április huszonötödikén újra őrült tempót diktál nagytermünkben Steven Bernstein csapata!
 
Helyszín: Nagyterem
Jegyár: elővételben: 2300 Ft / aznap: 2700 Ft (Trafó bérlet nem érvényes!)

A Sex Mob a kortárs modern jazz, azon belül New York „downtown” jazzéletének egyik legsikeresebb zenekara: muzsikájuk elképesztő erejű tánczenéből free jazzbe, autentikus New Orleans-i hangulatba, majd partyzenébe vezet, hihetetlen könnyedséggel és vidámsággal. A zenekar vezetője Steven Bernstein, “a show business egyik legkeményebben dolgozó embere”.

Amennyiben hihetünk az amerikai zenei szaklap, a Downbeat kritikusainak, a Sex Mob napjaink legkreatívabb, legerőteljesebb zenekara. 2003-ban két díjat ítéltek nekik, köztük az év akusztikus zenekarának járó elismerést. A tizenkét éve létező együttes első négy lemeze nagyrészt feldolgozásokból állt, sokszínűségük már témaválasztásaikban is megmutatkozott: a Nirvana, a Rolling Stones, az Art Ensemble of Chicago, Duke Ellington, James Brown, George Harrison vagy James Bond filmzenék témáit használják fel.

A Sex Mob tagjai a legkiválóbb zenészek: a dobos Kenny Wollesen jelenleg is a John Zorn által vezetett Electric Masada tagja, Tom Waits, Sean Lennon, John Scofield, John Lurie, John Medeski zenekaraiban játszott, ezen kívül Tony Scherr nagybőgőssel együtt alkotják Bill Frisell quartettjének és triójának ritmusszekcióját. Tony Scherr és Steven Bernstein John Lurie Lounge Lizards nevű zenekarában játszott együtt. Scherr játékát legtöbben talán Norah Jones Come away with me című lemezéről ismerik. Steven Bernstein zeneszerzőként tizenegy jelölésből ötször nyert Emmy díjat (pl. Steven Spielberg filmjeinek kísérőzenéjéért), és Lou Reed zenekarának is tagja volt. Bernstein egy nagyon ritkán alkalmazott hangszeren, a szoprán harsonán játszik. Ez tulajdonképpen átmenetet képez a trombita és a harsona között. Hangtartománya a trombitáé, megszólaltatása viszont a harsonáé, tehát nem billentyűkkel, hanem tolócsővel történik. Külön érdekesség, hogy Steven Bernstein és Brigann Krauss vendégként működött közre a 2004. szeptemberében megjelent Medeski, Martin and Wood albumon.

Néhány alkotó, akiknek a lemezén Bernstein közreműködött session zenészként: Hercules and Love Affair, Brazilian Girls, Marianne Faithfull, Rufus Wainwright, Antony at the Johnsons, Bill Frisell, Lou Reed, Carla Bley, Medeski, Martin and Wood, The Lounge Lizards, Tricky, Marc Ribot, John Lurie.Mindezen elfoglaltságok mellett két zenekart vezet, a Sex Mob-ot és a Millennial Territory Orchestra-t, zenét szerez (többek között Robert Altmann Kansas City című filmjéhez), hangszerel Bill Frisell, Lou Reed, Elton John, Rufus Wainwright számára.

A Sex Mob ritmusszekcióját többször hallhattuk már Budapesten Bill Frisell és Joey Baron együtteseinek tagjaiként.

„Tony és Kenny lehetővé teszi számomra azt a fényűzést, hogy bármikor, bármit játsszak, ami csak eszembe jut.” (Bill Frisell)

"Kenny csodálatos muzsikus, kizárólag jót tudok róla mondani. Ő az a zenész akivel mindig is szeretnék egy prominens projectet csinálni, egyszerűen imádok vele dolgozni..."(John Zorn)

Subicz Gábor Quintet
A szakmai berkekben már most Fekete-Kovács Kornél méltó utódjának kikiáltott trombitás és zenekarvezető - az mr3 Bartók jazz trombitaverseny 3. helyezettje, különdíjasa és közönségdíjasa, a Pannonia All-Stars Ska Orchestra oszlopos tagja és fúvós szólamainak hangszerelője - idén nyáron végre saját csapatot alapított. Az igen illusztris neveket felvonultató zenekar pszichedelikus, koszos jazz-funkot játszik, de bátran lépi át a műfaji határokat: a jelenlegi kompozíciókban egyformán találunk dubot, drum and bass-t, hiphopot és nujazzt. Ezen az áprilisi koncerten ők nyitják az estét és vezetik fel Bernsteint és zenekarát.

Sex Mob
Steven BERNSTEIN – szoprán harsona, trombita
Briggan KRAUSS – szaxofon
Tony SCHERR – nagybőgő
Kenny WOLLESEN – dob

Subicz Gábor Quintet
SUBICZ Gábor – trombita
BENKŐ Dávid – Hammond orgona
LUKÁCS Gábor – altszaxofon
FEKE Zsolt – bőgő
MIHALIK Ábel – dob

http://www.trafo.hu/programs/1634
2009-04-25 20:00:00