Fortedanse Társulat: Isteni vidékek /PREMIER
Trafó - Kortárs Művészetek Háza / 2009.04.24 20:00
Fortedanse Társulat: Isteni vidékek /PREMIER PENDULUM színházi ingajárat 5’ A program időtartama: 120’ A Kalevala északi tájai után Horváth Csaba koreográfus-rendezőt és Szálinger Balázs író-költőt ez alkalommal az ókori Görögország inspirálta. A mitológiai helyszíneken játszódó fiktív történetek alapjául a görög drámairodalom egyes motívumai szolgálnak, melyek hétköznapi élethelyzeteken keresztül vezetnek egészen a horror hátborzongató világáig.
 
„Elíziumi mezők: a hősök nyughelye
Helikón: a múzsák lakhelye
Hüperborea: az „Északon túli ország”
Kókütosz: a panasz alvilági folyója
Léthé: a feledés alvilági folyója
Olümposz: az istenek lakhelye
Sztüx: az alvilág legjelentősebb folyója
Tartarosz: az alvilág legmélye”
(Szálinger Balázs)

„Physical theatre”: fizikális, avagy testi színház. Ugyan melyik színház nem az? Nem könnyű meghúzni a határokat, amelyek egyik oldalról a betűből építkező, másik oldalról a túlnyomórészt tánctudást alkalmazó előadásokat választják el ettől a sajátos színházi formától. A hazai szóhasználatban „fizikai színház”-ként meghatározott műfaj ugyanis tartalmaz(hat) szövegeket, mesél(het) történetet, ugyanakkor persze része (lehet) a tiszta tánc is. De lényegét tekintve ez a színház elsősorban mégsem a szövegre és a táncra fókuszál, hanem az előadó testére. Arra, ami ott láthatóan megjelenik. Így aztán ez a színház a „prózai” vagy „táncos” előadásoknál sokkal többet „vesz ki” előadójából, de nézőjéből is. A néző képzeletét, intellektusát és igen, testi reakcióit – hiszen érzelmei „rezdülései” is azok – éppúgy aktivizálja ez a történés, ahogyan azokét, akik létrehozták és előadják. (Fortedanse Társulat)

Horváth Csaba a néptánc felől érkezett a kortárs világába, koreográfusi pályafutása tíz éve a Duhaj című koreográfiával indult. Előadóként a Honvéd együttestől Kovács Gerzson Péter TranzDanz formációján át számos produkcióban közreműködött, majd nyolc éven át a Közép-Európa Táncszínház koreográfusaként dolgozott, mielőtt 2005-ben megalapította saját társulatát, a Fortedanse-t. Horváth Csaba 2007-ben Lábán Rudolf-díjat kapott, a díjjal elnyert összeg felhasználásával készítette el a Kalevalát. A darabot kiváló kritikai visszhang kísérte.

Szálinger Balázs 1978-ban született Keszthelyen. A kolozsvári Előretolt Helyőrség folyóirat körüli irodalmi csoportosulásban kezdte költői pályáját - első könyvei is itt jelentek meg. 2000-2001-ben Nagyváradon élt, ebből az időszakból született első, Magyarországon megjelent könyve, az Első Pesti Vérkabaré. Azóta Budapesten él. Legutóbbi kötete A százegyedik év címmel 2008-ban jelent meg a Magvető Kiadónál. Sziveri János-, Petőfi- és Bródy Sándor-díjas, 2002-ben az Irodalmi Jelen Költészeti Díjával jutalmazták. 2008-ban a Magyar Dráma Napján Kalevala című verses eposzáért átvehette a Szép Ernő jutalmat, majd ugyanebben az esztendőben neki ítélték a Junior Prima Díjat is. A Kalevala sikere után Szálinger Balázs az Isteni vidékekben ismét Horváth Csabával dolgozik.

Koreográfus-rendező: HORVÁTH Csaba

Szereplők:
ANDRÁSSY Máté, BLASKÓ Borbála, FÖLDEÁKI Nóra, GANTNER István, KÁDAS József, KRISZTIK Csaba, LŐRINC Katalin, VATI Tamás, ZARNÓCZAI Gizella

Írta: SZÁLINGER Balázs
Dramaturg: GARAI Judit
Jelmez: BENEDEK Mari
Fény: PAYER Ferenc
Hang: KONDÁS Zoltán

Kritikák a Fortedanse előző, Kalevala című előadásáról:

http://www.revizoronline.hu

http://www.ellenfeny.hu

http://www.tancelet.hu

http://www.szinhaz.net

http://www.trafo.hu/programs/1631
2009-04-22 20:00:00