XVIII. nyár a Zalai Nemzetközi Festőtelepeken
A művész gazdasági válságban is művész
2009. augusztus 3-14 között kilenc zalai kistelepülés és város (Rédics, Resznek, Tótszentmárton, Tótszerdahely, Bázakerettye, Pusztaederics, Pusztaszentlászló, Bak, Hévíz) várja harminc festőművész érkezését hét országból. Magyarokat és szlovén, szerb, román, ukrán, horvát, osztrák, svéd festőművész barátait. (Gondolatok a művészet és a helyi társadalom kapcsolatáról így gazdasági válság idején.)
1991-ben az akkori Zala megyei Művelődési Központ és Ifjúsági Ház (MMIK) létrehozta nyári festőtelepét határontúli magyar művészek és nem-magyar – ukrán, román, szerb, horvát, szlovén - festőbarátaik részére. Az alapgondolat az volt, hogy ne csak határontúli magyar művészek legyenek együtt – hiszen akkoriban az egész ország tele volt hasonló alkotótáborokkal. Érdekesebb volt, hogy az egymás megismerése, a kölcsönös tisztelet és a művészet iránti elkötelezettség mennyire tud közösséggé formálni egy nemzetiségét és az országokat tekintve is heterogén alkotó közösséget, hogyan tud átlépni határokon, kultúrákon, érdekeken. Fontos volt, hogy a helyi kisközösségek mennyire nyitottak és befogadóak egy ilyen kezdeményezésre? Hogy a fogadott 2-3 művésznek tudnak-e két hétre otthont, a településnek pedig „a mi művészünk“-élményét adni? Minden év új arcokat és új fogadó helyeket jelentett. Új művészi teljesítményt, új találkozásokat és új helyszíneket mert alapvetés volt az is: minél több helyen sokan legyenek! A résztvevők köre egyre bővült. Svédországban élő magyar festő érkezett svéd, finn barátaival, Canadából magyar gyökerű szobrászlány és a bécsi Collegium Hungaricumban rendezett tárlat után osztrák festőkkel bővült a meghívottak köre.

Alekszendr Lukach (Ukrajna) - TÁJ - KÉP
 
A szervezést, az előkészítést, a közös programokat és a zárókiállítást 2007-ig az MMIK koordinálta. A művészeknek a zalai települések: Gyenesdiás, Kustánszeg, Hévíz, Kehidakustány, Pacsa, Felsőrajk, Zalakaros, Bázakerettye, Becsvölgye, Kálócfa, Lenti, Letenye, Zalaegerszeg, Pusztaederics, Rédics, Zalabaksa adott otthont és alkotási lehetőséget.
A festőtelepen kezdetben volt sokszorosított grafika és kerámia műhely is. Évtizeden keresztül a legnívósabb munkák a lenti sokszorosított grafikai műhelyből kerültek ki - de az már 2000 körül megszűnt. (Ez azért is szomorú, mert a jól felszerelt sokszorosított grafikai műhelyt azóta sem tudták újra indítani. Idén már azt sem lehetett kinyomozni, hogy hol vannak a dúcok, a litográfiai műhely kőlapjai …) Szentgyörgyvölgyben évekig működött kerámia és a plasztikai szekció. Végül 2007-ben megszűnt a koordináló megyei intézmény is. Beolvadtak egy másikba, új helyre költöztek. Hogyan tovább? – álltak megdöbbenten a művészek és korábbi vendéglátóik a 2007. augusztusi zárókiállítást követő bejelentés után.

Bogdan Tomasovszkij (Ukrajna) - EMLÉK
 
Mert egy alkotótelepen a megmérettetést természetesen mindig a zárókiállítás jelenti. Akkor, ott a falakon történnek az igazi találkozások. Akkor válik bizonyossá, hogy a zalai táj kinek, mit jelent? Hagyományos, lankás zalai tájat, a Kis-Balaton élővilágát, tájképeket olajban, pasztellben, színekben és formákban? Vagy horizontálisan és vertikálisan szerkesztett expresszív tájélményt? Esetleg finom, könnyű akvarellt? Részekre bontott geometrikus-absztarkt tájimpressziókat? Expresszív szerkezeteket, foltokat sajátos képi megfogalmazásban, vagy új jelentéstartalmakat és asszociációkat a sejtések, érzelmek vonatkozásában? Az agyagból, plasztilinből és sajátos műgyanta-keverékből, kevert technikával készült háromdimenziós tájimpressziók. A tusrajzok és színes temperák, a monotípiák, nagyszerű textilképek. A fiatal ukránok, és temesváriak kortárs szemléletű festményei, régtől fogva használt jelképei, sajátos képi jelei.

Katarina Mandic (Szerbia) - PIAC
 
2007 nyara után rövid bizonytalanság következett. Mindenki a festőtelep megszűnésétől félt. (Végül két önálló alkotótelep lett az intézményi átalakítás és megszűnés következménye.) A korábbi Zalai Nemzetközi Festőtelepeket 2008-ban már két civil szervezet a Humanitás Alapítvány és a Zaláért Egyesület szervezte és koordinálta. Hét településen dolgoztak a művészek és a dötki Bioház valamint a baki Faluház fogadta az egész társaságot közös esten.

Salamon Árpád (Szlovénia) - IMPRESSZIÓ
 
A 2009-es szervezést beárnyékolta a gazdasági válság. Mi lesz ebben az évben? És miből?! Röpködtek a kérdések telefonban, e-mailben… Aztán ismét megmozdult valami… Bebizonyosodott, hogy eddig sem a pénz tartotta össze ezt a projektet, hanem az akarat, az elgondolás és az alkotás ereje.

Bak - Faluház a zárókiállítás helyszíne
 
A Faluház tervezője: Makovecz Imre
 
A XVIII. Zalai Nemzetközi Festőtelepre meghívottakat 2009 augusztus 3-14 között kilenc településen most is önkormányzatok, intézmények és helyi művészek fogadják. Új helyszínek, magánszemélyek is csatlakoznak a rendezéshez. A készülődés jelzi, hogy építik tovább azt a kapcsolatot, amit a helyi társadalom, a közösség, a közös alkotás és néhány elszánt ember őszinte akarata hozott létre. Mindenki örül amikor látja, hogy minőség született egy olyan heterogén közegben ahol sem nemzeti, sem nemzetiségi ellentét soha nem volt. Legalább itt megvalósult az „európai gondolat“ a gyakorlat szintjén is.

[ Angyal Mária ] 2009-03-13 09:12:00